Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi transrasvoja ei kielletä Suomessa?

Tanskassa säästyy päivässä kaksi ihmishenkeä, koska maa on kieltänyt transrasvojen käytön, kertoi Pohjoismaisia tiedemaailman uutisia raportoiva Science Nordic vastikään.

Miksi transrasvojen käyttö katsotaan vaaralliseksi Tanskassa, mutta ei Suomessa, THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo?

– Kyllä transrasvat katsotaan vaaralliseksi koko maailmassa. Suomessa transrasvat ovat pieni osa tuotteen kovista rasvoista, siksi ravitsemussuosituksissa puhutaan selkeyden vuoksi kovista ja pehmeistä rasvoista.

– Suomalaisten kokonaisenergiansaannissa transrasvoja on vain vähän, ja suurin osa siitä tulee voista. Ravitsemuksessa pitää aina katsoa kokonaisuutta. Suomessa transrasvojen osuus kokonaisenergiasta on noin 0,5 prosenttia.

– On mahdollista, että Tanskassa on käytetty enemmän transrasvoja keksiteollisuudessa, sillä keksit kuuluvat tanskalaiseen ruokakulttuuriin. Voin kuvitella, että transrasvoja on syöty siellä enemmän kuin Suomessa. Transrasvakeskustelu on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa transrasvoja on käytössä paljon enemmän, koska siellä valmistetaan enemmän rasvoja elintarviketeollisuuteen esimerkiksi soija- ja maissiöljystä.

Mistä tietää, sisältääkö tuote transrasvoja, Eviran tutkija Tiina Ritvanen?

– Jos tuote sisältää kovetettuja kasviöljyjä, on mahdollista, että tuote sisältää myös transrasvoja. Kuluttaja ei pysty paketin perusteella tietämään, sisältääkö tuote transrasvoja, sillä kovetettu kasviöljy ei välttämättä tarkoita, että trasrasvoja olisi. Euroopassa käytössä olevilla rasvan jalostusmenetelmillä ei transrasvoja juurikaan synny.

– Transrasvat ovat tyydyttyneitä rasvoja, jotka aiheuttavat sydän- ja verisuonisairauksia. Olemme tutkineet lähes kaikki Suomessa myytävät margariinit, eikä niissä ollut merkittäviä määriä transrasvaa.