Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuottajahinta ajaa vaihtamaan meijeriä

Meijeriä on tänä vuonna vaihtanut lähes sata tilaa, ja menettäjät ovat pääsääntöisesti olleet Valion kanssa yhteistyössä toimivia osuuskuntia, kertoo tuore Osuustoiminta-lehti.

Useimmissa tapauksissa suurin syy meijerin vaihtoon on johtunut eroista maidon tilityshinnassa.

Meijerikilpailun voittajiin kuuluvat osuuskunnista esimerkiksi Hämeenlinnan Osuusmeijeri, Kaustisen Osuusmeijeri, Laaksojen Maitokunta ja Osuuskunta Maitomaa.

Suhteellisesti suurin menettäjä on Ahvenanmaalla toimiva Ålands Centralandelslag, jonka alle 40 maidon lähettäjästä Arla sai riveihinsä yhdeksän. Uusien jäsenten tulo Hämeenlinnan Osuusmeijeriinkin kiihtyi viime vuoden lopulla.

Toimitusjohtaja Risto Koski kertoi Hämeen Sanomille reilu kuukausi sitten, että meijerin tuottajahinta on ylittänyt valtakunnallisen keskiarvon jo pitkän aikaa.

Syyskuun puolivälissä keskimääräinen tuottajahinta oli noin 36 senttiä litralta, mikä on runsaat 2,5 senttiä valtakunnallista keskiarvoa korkeampi. Arla Suomi yhteistyöryhmään kuuluva Hämeenlinnan Osuusmeijeriin on tullut vuoden jälkipuoliskolla uusia maidontuottajia muutama, mutta toisaalta tuotannosta on luopunut siinä määrin tuottajia että kokonaisluku ei ole noussut, tietää Osuustoiminta -lehti. HÄSA