Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi pelipaikka odottaa tammikuuta

Noora Venho, 23, sai hyvän lähdön HPK:n naisten lentopallojoukkueen harjoituskauteen. Motivaatio oli tapissa ja into piukassa, kun Venho haki roolin vaihdoksella uusia tuulia peliinsä. Passarista oli tullut yleispelaaja.

Sitten Venhon maailma mustui hetkeksi. Hän loukkaantui kesäharjoituksissa. Edessä oli polvioperaatio ja pitkä tauko lentopallosta.

– Eturistiside meni poikki pallotreenissä. Tulin hypystä alas ja kuulin naksahduksen polvestani. Seuraavana päivänä selvisi, mitä on tapahtunut, Venho kertoo.

Hän myöntää, että alkuun pettymys todella tuntui.

– Oli uusi pelipaikka ja sellainen tunne, että aloin jo oppia uuteen rooliin. Se oli kieltämättä kova paikka aluksi. Aloin kuitenkin käsitellä asiaa positiivisuuden kautta. Päätin, että kuntoutan polveni kuntoon tunnollisesti.

Tamperelainen Michel Tanus leikkasi Venhon polven. Tanus tunnetaan myös Tapparan jääkiekkojoukkueen lääkärinä.

– Leikkaus onnistui hyvin ja myös toipuminen on edennyt suunnitelmien mukaan tai jopa paremmin. En kuitenkaan aio hätäillä. Paluu peleihin menee varmasti ensi vuoden puolelle. Ennen sitä menen kontrolliin ja saan peliluvan lääkäriltä. Venho on ollut HPK:n liigajoukkueenmatkassa kiinteästi koko alkukauden ja hän on mukana myös Kerhon Bernin pelireissulla. Alkukauden hän ollut joukkueenjohtajana, mutta harjoituksiinkin hän on jo palannut.

– Aina olen mukana iltatreeneissä. Vedän alkuverryttelyt ja helpot harjoitteet. Kuusikkotreeneihin, joissa on kova intensiteetti, en ole vielä mennyt mukaan. Lisäksi minulla on treeneissä omat kuntoutukset polvelle, hän selvittää.

Venho on joukkueenjohtajana nähnyt, että joukkueessa piisaa hommia muillekin kuin pelaajille ja valmentajille.

– Kiva, että olen saanut olla joukkueessa mukana. Koko ajan olen tuntenut kuuluvani joukkueeseen.

Forssalaislähtöinen lentopalloilija kuitenkin myöntää, ettei pelaaminen on silti kaikkein kiehtovin juttu.

– Kun ei pelaa, ei mahda mitään mitä pelissä tapahtuu. Tunnetaso on laimeampi. Pelaajana elät vahvasti tunteiden skaalan – voitetut pisteet ja hävityt pisteet. Tammikuussa Venho nähtäneen yleispelaajana. Viime kaudella hän sai HPK:n loukkaantumissuman takia maistaa liberon hommia. Sen paikan Venho korkkasi Krasnodarissa CEV cupin lopulta voittanutta venäläisjoukkuetta vastaan. Venhon debyytti oli mainio.

– Menihän se kieltämättä yllättävän hyvin. Oli alkuhuumaa, sellainen tunne, että kaikki nousee, hän naurahtaa.

Pelit liberona toivat ajatuksen roolin vaihdosta yleispelaajaksi.

– Ne toivat myös luottamusta, että voisin onnistua nostajana. Aina olen tykännyt hyökätä, vaikka eihän se passarin peliin juuri kuulu. Päävalmentaja Luca (Chiappini) ehdotti pelipaikan vaihtamista ja itse olin samaa mieltä. Venho opiskelee Hämeen ammatikorkeakoulussa.

– Menossa on kolmas opintovuosi. Tarkoitukseni on valmistua viimeistään ensi keväänä. Olen myös töissä SSAB:lla, jossa olin ensin työharjoittelijana.

Opiskelu on ollut Venhon mielestä hyvää vastapainoa urheilemiselle.

– Toipumisen aikana sain opiskelusta muuta ajateltavaa. Minulla oli kouhommia vähän rästissä ja nekin sain tehtyä, hän sanoo. HPK:n sairaslista on kolmen pelaajan mittainen. Venho on peleistä sivussa loppuvuoden, Annina Antikainen noin viisi viikkoa ja sivussa on myös italialainen Ilaria Maruotti. Maruttin tilanne selviää maanantaina, jolloin hän ortopedi Tanusin luona Tampereella. Maruotti oli mukana Bernissä, mutta hän ei pystynyt pelaamaan. Bulgarialainen Ralitsa Vasiljeva otti Kerhon kuusikossa Maruottin paikan yleispelaajana. HäSa