Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pankit eivät luo lyhennysvapaista pysyvää mallia

Asuntolainojen ilmaisista lyhennysvapaista ei ole tulossa säännöllistä tapaa saati ruotsalaismallista pysyvää vaihtoehtoa, pankit kertovat.

Vaikka OP:n alkuvuodesta käynnistämä kampanja oli huippusuosittu, ei uusia vastaavia ole tällä erää luvassa siitäkään huolimatta, että lainapääomien lyhentämättömyys olisi matalien korkojen aikana pankeille suotuisaa.

– Se, että kehottaisimme asiakkaitamme olemaan lyhentämättä lainojaan oman etumme vuoksi, ei todellakaan olisi arvojemme mukaista. Tämä ei ole meille bisnespäätös, OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen sanoo.

Karhisen mukaan kaikki arviot ovat kuitenkin osoittaneet, että kevään lyhennysvapaakampanja piristi Suomen taloutta lisäämällä kotimaista kulutusta. OP:lta on luvassa samaisella Suomi nousuun -teemalla lähitulevaisuudessa jotain muuta uutta, josta ei vielä heru tietoa.

Helmikuusta kesäkuun loppuun kestäneen kampanjan aikana OP:n ja Danske Bankin ilmaistarjoukseen tarttui pitkälti toistasataatuhatta kotitaloutta, ja velanmaksua lykättiin yhteensä puolella miljardilla eurolla.

Yksittäiselle kotitaloudelle lyhennysvapaa on merkinnyt esimerkiksi 500–700 euron kuukausittaista ”elvytystä” ja samalla laina-ajan venymistä.

DANSKE BANK KAMPANJOI parhaillaan vuoden loppuun asti uusien asuntolainojen pisimmillään puolen vuoden kuluttomalla lyhennysvapaalla.

– Ajatuksena on, että asiakkaat voivat sen avulla tehdä uuteen asuntoonsa tarvittavia hankintoja, Dansken henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo sanoo.

Danske ei suunnittele tällä hetkellä uusia lyhennysvapaatarjouksia. Tilapäisenä piristysruiskeena lyhennysvapaa ei Kaarnimon mukaan aiheuta ongelmia.

– Suomalaiset voisivat pidentää asuntolaina-aikojaan vaikkapa muutamalla vuodella ja säästää lainanmaksun rinnalla kuukausittain esimerkiksi rahastoihin.

Myös muut pankit suosittelevat säästämistä asuntovelallisille. Keskimääräinen asuntolaina-aika on Suomessa noin 17 vuotta.

Nordea jatkaa lyhennysjoustoaan, jolla asiakas voi itsenäisesti lykätä verkkopankissa lyhennyksiään enimmillään kymmenellä prosentilla lainasummasta.

Nordean varatoimitusjohtaja Riikka Laine-Tolonen kertoo, että jousto liitetään kahteen kolmasosaan Nordean uusista asuntolainoista. Joustoa myönnetään keskimäärin 9 000 euroa ja käytetään alle 4 000 euroa.

PANKKIEN VÄLISESSÄ kilpailussa OP-ryhmä on keulilla. Se julkisti keskiviikkona vahvan osavuosikatsauksen ja nosti loppuvuoden näkymiään Suomen yleisen taloustilanteen kehnoudesta huolimatta.

Tammi-syyskuun tulos kasvoi 25 prosenttia 926 miljoonaan euroon ja oli suurempi kuin koko viime vuoden tulos.

– Pitkään markkinoita nopeampana jatkunut kasvumme näkyy selvästi myös parantuneena tuloskehityksenä. Vahva volyymikasvu on kompensoinut matalan korkoympäristön aiheuttamaa tulosrasitusta, pääjohtaja Karhinen sanoi.

Pankin yritysluottokanta on kasvanut vuodessa 7 prosenttia, koko luottokanta 6 prosenttia ja nostetut luotot 10 prosenttia.

Karhinen sanoi OP:nkin elävän Suomen menestyksestä ja kritisoi poliitikkoja jahkailusta, josta Suomi joutuu hänen mukaansa maksamaan kovaa hintaa muun muassa työttömyysasteen kasvuna.