Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA suunnittelee suunnanvaihdosta

Näyttää siltä, että Yhdysvallat lisää panoksia äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Yhdysvaltalaisviranomaiset kertoivat tiistaina, että maa harkitsee erikoisjoukkojen lähettämistä Syyriaan ja hyökkäyshelikoptereiden lähettämistä Irakiin.

Tarkkoja ihmismääriä ei kerrottu, mutta joukon koko olisi pieni. Nimettömänä Reutersille puhuneiden lähteiden mukaan sotilaat olisi tarkoitettu hyvin rajattuihin operaatioihin.

YKSI VAIHTOEHTO on lähettää yhdysvaltalaisia Syyriaan neuvomaan ja tukemaan maltillisia opposition taistelijoita. Toinen harkinnassa oleva mahdollisuus on Apache-helikoptereiden ja sotilaiden lähettäminen Irakiin.

Suoriin taisteluihin yhdysvaltalaisia ei silti ilmeisesti olla lähettämässä – ainakaan vielä.

Yhdysvaltain virallinen koneisto ei tuoreeltaan ottanut suunnitelmiin kantaa. Sekä puolustusministeriö että Valkoinen talo kieltäytyivät kommentoimasta asiaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on sanonut useaan otteeseen, ettei maan sotilaita lähetetä taisteluihin Irakissa ja Syyriassa. Presidentti on haluton lisäämään sotilaidensa läsnäoloa seuduilla, joiden sodat ovat olleet Yhdysvalloissa viime vuosina epäsuosittuja.

UUSILLE POHDINNOILLE on kuitenkin syynsä: taistelu Isisiä vastaan ei nykykeinoilla suju niin kuin Yhdysvallat toivoisi. Isis on vahvoilla Irakissa, eikä Syyrian kapinallisten aseistaminen ja kouluttaminen ole tuottanut toivottuja tuloksia.