Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demarien ehdotukselle täystyrmäys

Asiantuntijat antavat täystyrmäyksen demarien kansanedustajien tuoreelle lakialoitteelle, jonka mukaan matkapuhelintukiasemien ja radiomastojen sijoittelua tulisi rajoittaa.

Aloitetta perustellaan sillä ,ettei langattoman teknologian riskejä ole arvioitu riittävästi, minkä vuoksi ihmisille aiheutuva säteilyaltistus tulisi minimoida.

Aloitteen mukaan tukiasemia ja radiomastoja ei tulisi sijoittaa asuintalojen tai erityisherkkien kohteiden, kuten koulujen, päiväkotien, vanhainkotien tai sairaaloiden yhteyteen.

Lakialoitteen ovat allekirjoittaneet Eeva-Johanna Eloranta, Jukka Gustafsson, Maria Guzenina ja Lauri Ihalainen.

Säteilyturvakeskuksen STUK:n ionisoimattoman säteilyn valvonta -yksikön laboratoriojohtaja Tommi Toivonen kuitenkin sanoo, ettei tukiasemien käyttöä ole järkevää lähteä kategorisesti rajaamaan. Toivosen mukaan rajaamiselle ei ole ainakaan tieteellisiä perusteita.

– Altistus, joka näistä tukiasemista ja radiomastoista ihmiseen aiheutuu, on todella pientä. Puhelimeen puhuessa altistuu helposti 10 tuhatta kertaa suuremmalle kentälle, eikä matkapuhelimen aiheuttamalle säteilyllekään ole pystytty löytämään mitään terveydelle haitallisia vaikutuksia.

– Kun tukiasemien kenttä on suurimmissa tapauksissa sadasosan matkapuhelimen tasosta, siitä voi miettiä, kuinka hyödyllistä on lähteä pienentämään tukiasemien aiheuttamaa altistusta.

Fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä Aalto-yliopistosta antaa täystyrmäyksen demarien ehdotukselle.

– Tämä lakialoite on täysin järjetön, koska sähköallergia ei ole tutkimusten mukaan todellinen fyysinen sairaus, joka aiheutuisi heikosta sähkömagneettisesta säteilystä, vaan se johtuu muista tekijöistä.

Ala-Nissilä muistuttaa, että myös ihminen säteilee mikroaaltoja – moninkertaisesti enemmän kuin tukiasema.

– Sähköallerginen ihminen olisi siis allerginen itselleen paljon voimakkaammin kuin tukiasemille.

Professori sanoo, että tukiasemien antennien säteilemä teho vaimenee hyvin nopeasti etäisyyden kasvaessa.

– Kun etäisyys kasvaa kaksinkertaiseksi, vähenee teho neljännekseen.

Ala-Nissilän mukaan tukiasemia pitäisikin sijoittaa asutuille alueille mahdollisimman tiheästi, jos halutaan vähentää kokonaissäteilyrasitusta.

– Kun kännykän etäisyys tukiasemaan kasvaa, puhelin voimistaa omaa lähetystehoaan.

Yksi lakialoitteen allekirjoittajista, demarien Eloranta kirjoittaa kotisivuillaan, että vaikka tukiasemien säteily on heikompaa kuin matkapuhelimien säteily, sille altistutaan kroonisesti.

Toivosen mukaan STUK on opastanut operaattoreita ja heidän käyttämiään alihankkijoita tukiasemien turvallisessa rakentamisessa. Jos tukiasemat asennetaan ohjeiden mukaan, niistä ei ole Toivosen mukaan haittaa ihmiselle.

– Vaikka tukiasema olisi talon katolla, eikä alaspäin olisi kovin paljon matkaa, antenni on turvallinen, sillä se säteilee vaakatasoon eikä alaspäin.

Aloitteessa myös esitetään, että kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulisi ylläpitää avointa sähköistä rekisteriä, josta selviää tukiasemien ja radiomastojen sijainti.