Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyytikko Nokiasta: Tässä on yrityksen tulevaisuuden isoin kysymysmerkki

Nokia kurssi lähti kovaan nousuun torstaina Helsingin pörssissä, kun yhtiö kertoi kolmannen neljänneksen tuloksensa.

Sijoittajat yllättyivät, kun tulos ilman kertaeria nousi kolmannella neljänneksellä 475 miljoonaan euroon. Analyytikot odottivat selvästi pienempää tulosta.

– Totta kai markkinassa, jossa kaikki muut saman sektorin yritykset ovat kertoneet huonoista näkymistä, Nokian tulos oli hyvä, sanoo OP:n analyytikko Hannu Rauhala.

Rauhala sanoo, että Nokian neljännesvaihteluiden ennustaminen on hankalaa ennen kaikkea sen takia, miten ohjelmistojen osuus suhteessa laitemyyntiin ajoittuu.

– Tuloksesta pystyy päättelemään sen, että toinen puolisko näyttää menevän paremmin kuin toimialalla keskimäärin.

– Kannattavuuden taustalla näyttäisi olevan hyvä ohjelmistoihin liittyvien palvelujen myynti ja vahva kasvu verkkolaitteissa. Tällaisilla hyväkatteisilla tuotteilla on radikaali vaikutus kannattavuuteen. Jatkossakin tullaan näkemään, että kannattavuus voi vaihdella paljon neljänneksittäin.

Rauhalan mukaan Nokian tulevaisuuden ennustamisessa suurin kysymysmerkki on se, miten verkkoyhtiö Alcatel-Lucentin integroiminen Nokiaan onnistuu. Nokia teki keväällä aiesopimuksen Alcatel-Lucentin ostamisesta. Kaupan odotetaan toteutuvan ensi vuoden alkupuolella.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on aiemmin sanonut, että yrityskaupalla on tarkoitus luoda innovaatiojohtajan asema uuden sukupolven palveluissa ja teknologioissa.