Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vega voi joutua siirtämään observatorionsa

Tähtitieteenharrastajien yhdistys Vega ry voi joutua siirtämään vuonna 1981 perustetun observatorionsa alas Ahveniston vanhan vesitornin laelta.

Vegalla on ollut vesitorniin ilmainen käyttöoikeus, mutta tämä oikeus on päättymässä vuoden loppuun mennessä.

Vuonna 1951 valmistunut vesitorni palautui kesällä 2014 kaupungin omistukseen, kun sitä aiemmin käyttänyt Hämeenlinnan Seudun Vesi oy rakensi uuden ja nykyaikaisemman varavoimalan.

Vega on jo aloittanut pienen muutto-operaation, sillä yhdistys on ryhtynyt siirtämään vesitornin neljännessä kerroksessa sijaitsevaa kirjastoaan jäsenistönsä tiloihin. Kirjasto käsittää 86 kirjaa ja noin 260 lehteä. Vega on neuvotellut jatkosta Linnan Tilapalveluiden kanssa. Vegan omassa ryhmässä on mietitty, millä lihaksilla yhdistys voisi hankkia tornin omistukseensa.

– Taloudelliset resurssit ovat tietenkin pienet, mutta asia on vireillä. Tässähän alkaa olla hieman hoppu, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Raimo Känkänen.

Linnan Tilapalvelut ei ole halukas vuokraamaan tornia yhdistykselle, sillä ylläpitovastuu jäisi tällöin kaupungille.

Kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto kertoo kaupungin odottavan nyt yhdistykseltä ehdotusta ostamiseen liittyen. Asia on tarkoitus ratkaista vuoden loppuun mennessä.

Jos tornin omistuksesta ei päästä sopimukseen, on todennäköisin vaihtoehto tornin purkaminen. Kaupungin kannalta tämä vaihtoehto on kiinnostava, sillä HS-Vesi on ilmoittanut olevansa valmis osallistumaan purkukustannuksiin.

Purkukustannuksista ei ole käsitystä sen paremmin Ylämurrolla kuin HS-Veden väistyvällä toimitusjohtajalla Timo Heinosellakaan. Yhdistyksen kannalta tornin ostoon liittyvä kynnyskysymys on tietenkin raha.

Vaikka kauppahinnasta päästäisiinkin sopimukseen, jää jäljelle kysymys siitä, miten tulevat remontit ja muu ylläpito maksetaan. Harrastuspohjalta pyöritettävän, alle sadan hengen yhdistyksen näkökulmasta kustannukset olisivat tähtitieteelliset.

– Jos torni pantaisiin oikein kuntoon, voisi siihen kulua rahaa noin 50 000–300 000 euroa. Toisaalta sen voisi saada kuntoon myös noin 20 000 euron vuosikustannuksilla seuraavan viiden kuuden vuoden aikana, Känkänen sanoo.

– Jos ostaisimme tornin, voitaisiin purkua siirtää 50–100 vuotta eteenpäin. Toki me sitoutuisimme silloin tekemään kiinteistössä remonttia.

Yhdistys tarvitsisikin Känkäsen mukaan tornin ylläpitoa varten sponsorin. Toistaiseksi Känkänen on lähestynyt jo sekä Veikkausta että Neste Oilia. Sponsoreiden lisäksi yhdistys on hakenut rahaa myös erilaisilta säätiöiltä.

Toinen ostoon liittyvä ongelma on Känkäsen mukaan kiinteistövero, josta yhdistys haluaisi vapautuksen. Linnan Tilapalvelut on tarjonnut yhdistykselle myös maa-aluetta vuokraa vastaan.

– Tällaista vuokraa en olisi lähdössä maksamaan, koska tähän mennessä eli 34:ään vuoteen emme ole maankäytöstä mitään maksaneet. Toivoisimme tietysti, että sama käytäntö voisi jatkua, Vegan puheenjohtaja painottaa.

Jos maa-alueesta päästäisiin sopuun, jäisi tähtitaivaan tarkkailupiste koiramäeksi kutsutun alueen reunamille, suunnilleen vanhan tornin paikalle. Observatorio nostettaisiin parin kuljetuskontin päälle. – Kirjasto ja havaintovälineet voitaisiin sijoittaa kontteihin. Yhdistys ei tietenkään lakkaa olemasta, mutta havaintotoimintaamme tämä toki vaikuttaa aika rankasti. havaintotoiminta katkeaa vähäksi aikaa, Känkänen sanoo. HÄSA