Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU harkitsee kesäajasta luopumista

Europarlamentissa on noussut halu päästä eroon kesäaikadirektiivistä. Parlamentissa on keskusteltu tänään kesä- ja talviajan sääntelystä.

Suomalaismeppi Merja Kyllönen (vas.) esittää talviajan säätämistä pysyväksi ja Suomen siirtämistä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen.

– Kesä-ja talviajan sääntely direktiivillä on tullut tiensä päähän. Olisi järkevää päätyä direktiivimuutokseen, jossa kahden ajan systeemistä luovutaan. Kelloa siirrettäisiin vain aikavyöhykkeiden yli liikuttaessa, Kyllönen esittää omassa istuntopuheenvuorossaan.

Hän perustaa näkemyksensä tutkimuksiin, joiden mukaan uni huononee sekä keväällä ja syksyllä, kun kelloja siirrellään. Erityisesti vanhuksilla ja lapsilla on vaikeaa saada sisäinen kello kohdilleen.

– Kellonajan siirtelemisen on tutkimuksissa todettu vaikuttavan myös ihmisten mielialaan ja aiheuttavan masennusoireita. Masennuksen hoito aiheuttaa tänä päivänä suuren kuluerän koko Euroopassa. Sen luulisi kiinnostavan komissiotakin? Kyllönen pohtii.

Kyllönen myös sanoi, että myös tuotantoeläimiin kohdistuvat vaikutukset ovat merkittäviä.

Aiemmin kesäajasta luopumista on esittänyt suomalaismepeistä myös ainakin Henna Virkkunen (kok.).

Suomen siirtämistä Keski-Euroopan aikaan on ehdottanut aiemmin THL:n ylilääkäri, tutkija Timo Partonen, jonka mukaan esimerkiksi talviaamut valkenisivat tuntia aiemmin ja ihmisillä olisi mahdollisuus herätä valoisampiin aamuihin.

Aikavyöhykkeen vaihtaminen voisi Partosen mukaan olla terveydelle hyödyllistä. Hänen mukaansa esimerkiksi Pohjois-Norjassa, joka on Keski-Euroopan aikavyöhykkeellä, kaamosoireilevia on yllättävän vähän.