Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Psykiatrit tyrmäävät Tynkkysen kohdistuneet viittaukset narsistisista piirteistä

Tunnetut suomalaiset psykiatrit pitävät poliitikkoon kohdistuneita luonnehdintoja narsistisista piirteistä asiattomana ja epäeettisenä toimintana.

Perussuomalaisten hallitusryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen arvioi Ylen tv-uutisissa tiistaina, että puolueen 3. varapuheenjohtajassa Sebastian Tynkkysessä saattaa olla narsistisia piirteitä.

”En sano, että hän on narsisti, mutta hänessä voi olla narsistisia piirteitä. Kova halu on ainakin julkisuudessa käsitellä asioita”, Virtanen sanoi.

Lännen Media pyysi kommenttia Virtaselta. Hän kertoi, ettei aio enää osallistua julkisuudessa keskusteluun Tynkkysestä tai tämän asemasta perussuomalaisissa.

Narsistin viittaa istutetaan helposti kahvipöytäkeskusteluissa julkisuushakuisten poliitikkojen harteille. Varsinaisesti narsistisella persoonallisuudella tarkoitetaan kuitenkin psykiatriassa psyykkistä häiriötä, jossa henkilön minän kehitys, minäkuva, itsetunto sekä suhtautuminen muihin on vaurioitunut.

Lännen Media kysyi kahdelta tunnetulta psykiatrian professorilta, mitä he ajattelevat psykiatrian käsitteiden käyttämisestä poliittisessa keskustelussa.

THL:n entinen tutkimusprofessori, Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma pitää toimintatapaa täysin asiattomana.

– Julkisuuden henkilöiden leimaava nimitteleminen tällaisilla termeillä on lisäksi tarpeetonta, koska se on vailla minkäänlaista todistusvoimaa. Narsismiin liittyy manipulatiivisuutta ja tällainen termien käyttäminen omien näkemysten painottamisessa on tietyssä mielessä manipulaatiota sekin, Lauerma sanoo.

Myös Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä tuomitsee tapahtuneen.

– Suomen kieli on rikas ja vivahteikas. Jos jonkun toiminnassa nähdään moitittavaa, se olisi hyvä tehdä arkikielellä, eikä käyttää psykiatrian käsitteitä. Muuten keskustelu karkaa asiayhteydestään.

– Julkisuudessa psykiatrian käsitteillä ihmisistä tehdyt luonnehdinnat eivät ole päteviä. Psykiatrian kieli on tarkoitettu ammattilaisten työvälineeksi. Sen käyttö muualla on epäeettistä, Isometsä korostaa.

Lauerman mukaan narsistisia piirteitä on kaikilla aloilla toimivilla yksilöillä. Poliitikkojakin on hyvin monenlaisia, eikä narsististen piirteiden esiintyvyydestä heidän joukossaan ole objektiivista ja luotettavaa tietoa.

Sellaista ammattiryhmää ei ole, jossa jollakulla ei ole narsistisia piirteitä.

– Toki on niin, että suhteellisen toimintakykyiset ja lievistä narsistisista ongelmista kärsivät ihmiset saattavat olla joissakin toimissaan ponnekkaita, koska he kompensoivat sillä pohjimmaista itsetunto-ongelmaansa. Sellaiset ihmiset saattavat olla tietyssä rajallisessa mielessä aikaansaapia esimerkiksi politiikassa tai liike-elämässä, mutta minkäänlaisena yleispiirteenä en tällaista tohtisi pitää. Tässä on ollut paljon löyhää puhetta tämän asian ympärillä.

Voiko narsismiin viittaavista luonteenpiirteistä olla etua politiikassa?

– Niistä on samanaikaisesti sekä hyötyä että haittaa. Se ongelma voi antaa tiettyä ponnekkuutta ja innokkuutta toimille, mutta sitten siihen liittyy myös tiettyä haavoittuvuutta, kostonhalua ja muuta sellaista, joka voi tehdä toiminnasta vaikeaa, Lauerma toteaa.