Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ampumaseuralla on jyvä kohdallaan

Hämeenlinnan Ampumaseuralle kuuluu hyvää. Kaupungin vanhin urheiluseura on löytänyt uudet harjoitustilat Kantolasta ja muutamat kisatkin on jo ennätetty tähtäillä seuran uudessa tukikohdassa. HlAS:n hulpealla ilma-aseradalla on 25 ampumapaikkaa.

– 140 vuotta täyttäneellä seurallamme ei ole aiemmin ollut näin isoa sisäharjoittelutilaa. Siirryimme tänne Viipurintien harjoitustiloista, jossa oli vain 11 rataa. Vanajantien ampumaradallakaan ei ollut kuin 17 rataa, muistelee HlAS:n toiminnanjohtaja Timo Hänninen.

HlAS:lla on noin 270 jäsentä. Ilma-aseradalla harjoittelee säännöllisesti noin 80 eri-ikäistä ampujaa. Seuran varapuheenjohtaja Jari Mantere laskeskelee ruutiaselajien harrastajia löytyvän seuran riveistä noin sata.

– Ruutiaseilla ammumme Ahvenistolla kesäkaudella, mutta kyllä varsinaiset seuramme toimitilat ovat tällä täällä Kantolassa. Ilma-aseradalla voimme vetää suurempiakin alkeisryhmiä ja muutama paikka jää aina myös kilpa-ampujiemme käyttöön. Muun muassa lasten ampumakurssilla meillä on tällä hetkellä mukana 22 nuorta ampujaa, Mantere kertoo.

Seuran parhaat ampujat Katariina Laine ja Saana Tattari menestyivät tänäkin vuonna erinomaisesti ilmakivääri- ja pienoiskiväärikisoissa. N20-sarjassa viimeistä kauttaan ampuneet nuoret saavuttivat mitaleita ja ennätyksiä SM-kisoissa.

– Meillä on Katariinan ja Saanan takaa tulossa myös muutamia kovia haastajia. N16-sarjan Meri-Tuulia Leppänen ja Tiia Rantanen ovat tyttöjen puolella lupaavimpia ampujiamme. Poikien sarjoissa nousevia kykyjämme ovat puolestaan Nuutti Pieskä (M18-sarja) ja Mikko Mantere (M16-sarja).

– Unohtaa ei sovi menestyneitä veteraaniampujiamme, jotka Seppo Jortikan johdolla ovat tuoneet vuodesta toiseen kultaa ja kunniaa seurallemme, Hänninen sanoo.

HlAS on kunnostautunut myös kisajärjestäjänä. Kahtena vuonna peräkkäin järjestetyt junioriampujien valtakunnalliset Kultahippu-finaalit ovat saaneet paljon kiitosta ampumaväeltä.

– Juhlavuonna meillä oli myös Puolustusvoimien aluemestaruuskisat ja veteraanikisat. Ilma-asekauden avauskisat, 140-vuotisjuhlakisat, olivat seurallemme myös melkoinen voimainponnistus.

– Nyt vedämme hieman henkeä ja teemme rakennustöiden osalta viimeisen silauksen ilma-aseradalla. Ensi kaudella isännöimme muun muassa ilmakiväärin ja pistoolin Hämeen aluemestaruuskisoja, Hänninen kertoo.

Lähiseudun ampumaurheiluporukka puhaltaa kovasti myös yhteen hiileen.

– Yhteistyö Lammin Ampumaseuran kanssa toimii erittäin hyvin. Olemme mukana talkoissa aina tarvittaessa myös Suomen muiden ampumaseurojen kilpailu- ja koulutustapahtumissa. Ampumaseuroilla on ympäri Suomen erittäin hyvät välit, Hänninen korostaa.

Hämeenlinnan Ampumaseura vietti 140-vuotiasjuhliaan viime lauantaina. Ihan tarkkaa seuran perustamispäivää seuran historiankirjoista ei kuitenkaan löydy.

– Se on kuitenkin varma tieto, että meitä vanhempi ampumaseura on vain Suomen Metsästysyhdistys. HlAS on Suomen kaikkien urheiluseurojenkin ikälistalla kymmenentenä, Hänninen sanoo.

HlAS rahoittaa toimintaansa pääsoin omilla varoillaan. Tukea seura saa harjoitustilojen vuokranmaksuun Hämeenlinnan kaupungilta. – Tuki on kuitenkin pienentynyt joka vuosi. Toivottavasti siihen saataisiin stoppi, sillä mielestäni seuratoimintaa pitää aina tukea, toivoo HlAS:n toiminnanjohtaja Timo Hänninen. HäSa