Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veroprosentti jakaa päättäjiä

Jos Hausjärvellä hyväksytään 0,75 prosentin korotus kuntaveroprosenttiin, ensi vuoden talousarvio jäisi 300 000 euroa ylijäämäiseksi.

Kunnanjohtaja Aleksi Heikkilän esitys vahvistaisi perusturvatoimen perhetyön ja vanhustenhuollon väkeä ja käynnistäisi Oitin alakoulun remontin. Vain kansalaisopiston toimintaa jouduttaisiin supistamaan nykyisestä.

– Jollei valtuusto hyväksy veroprosenttiin minkäänlaista korotusta, talousarvio muuttuisi 300 000 euroa alijäämäiseksi. Tasapainottaminen edellyttää säästöjen etsimistä. Valtuusto voi tietysti hyväksyä myös alijäämän, toteaa Aleksi Heikkilä.

Jos karsimiseen lähdetään, oman lukion ylläpito joudutaan kyseenalaistamaan. Kuntalaisten verorahoilla maksetaan vuosittain 130 000 euroa omasta lukiosta. Lisäksi säästöt voivat näkyä kansalaisopiston toiminnassa ja ehkä jopa Oitin koulun remontin aikataulussa. Hausjärven kunnan päättäjät eivät tiistaisessa talousarvioseminaarissa päässeet yksimielisyyteen veronkorotustarpeesta. Aleksi Heikkilä epäilee, että näkemyserot saatetaan ratkaista vasta valtuustoistunnossa kahden viikon kuluttua.

Kunnanjohtajan esitys pohjautuu viime kesäkuussa kunnanhallituksen päättämään talousarvion kehykseen, jonka pohjaksi hyväksyttiin 0,75 prosentin veroprosentin korotus.

Veronkorotus on Aleksi Heikkilän mielestä välttämätön, jos kunta aikoo välttää jatkuvaa velkaantumista. Kunnan tulot riittävät juuri kattamaan toiminnan kulut, mutta kaikki korjaaminen, rakentaminen ja kunnallistekniikan ylläpito on tehtävä lainarahalla.

– Kun Hausjärvi nyt jatkaa itsenäisenä kuntana, on myös pystyttävä korottamaan veroja, jotta voimme rakentaa ja kehittää kuntaa, Aleksi Heikkilä painottaa. Jos veroprosentti nousee 0,75 prosenttia, kunnan verotulot kasvavat 3,3 prosentilla ja valtionosuudet lähes 8 prosenttia. Samaan aikaan toimintamenojen kasvu pystytään pitämään 1,7 prosentissa.

Lainamäärä kasvaa 30,1 miljoonaan 28,9 miljoonasta eurosta.

Ensi vuonna nettoinvestoinnit ovat 2,2 miljoonaa euroa, mutta parina seuraavana Ryttylän koulurakentamisen vuoksi 7–8 miljoonaa.

Ensi vuoden ainoa isompi hanke eli Oitin alakoulun tilanahtautta helpottava 2,2 miljoonan euron remontti lähtee käyntiin 200 000 eurolla. Sen lisäksi rakennetaan Monnin Pihonpellon kunnallistekniikkaa ja varaudutaan Ekokemin Kuulojan yritysalueen kunnallistekniikan käynnistämiseen. Hausjärven kunnanhallitus käsittelee talousarvioesitystä ensi viikolla. Kunnanvaltuusto lyö veroprosentit lukkoon tiistaina 10. marraskuuta. HÄSA