Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rekat liukastelevat lentokentällä

Tammikuussa Räyskälän lentokentällä avataan liukkaan ajon harjoittelurata. Toiminnan takaa löytyy hämeenlinnalainen Juhapekka Tiainen, joka on vuokrannut kentän talvikaudeksi Räyskälä-säätiöltä.

Kentän käyttö talvella vie eteenpäin koko Räyskälän alueen kehittämistä ilmailun, matkailun, yritysten ja harrastustoiminnan vilkkaaksi Air Park -keskukseksi.

Räyskälän ilmailukeskuksen ja lentokenttäalueen esisuunnittelu on päättynyt ja edessä on toteutuksen käynnistäminen. Liukkaan kelin ajoharjoittelu on päänavaaja kehittämiselle, joka sisältää hotelli-ravintolan, lentäjille mökkikylän lentokonehalleineen, Malmilta paikalle siirtyvää yritystoimintaa ja hyvät puitteet kansainvälisille ja kotimaisille ilmailun harrastajille.

Tiainen itsekin on vannoutunut purjelentäjä, mutta toimii myös helikopterilennätyksien järjestäjänä. Tuttu Räyskälän kenttä antoi kipinän rakentaa erityisesti ammattikuljettajille ja erityisesti raskaan kaluston liukkaan kelin hallintaan sopivan ajoharjoitteluradan.

Kenttää on käytössä yli kaksi hehtaaria ja jäädytykseen tarvittava vesi pumpataan vierestä Särkijärvestä. Kiitoradoille saadaan henkilöautoille liukkaan kelin harjoitteluun kilometrin pituinen rata, josta jäädytetään 300 metriä. Raskaan kaluston rata jäädytetään kiitoradan viereen kentälle. Raskaiden ajoneuvojen kuljettajien on suoritettava eu-direktiivin edellyttämä ammattipätevyystutkinto, joka edellyttää myös ajoharjoittelua, jolle Räyskälä tarjoaa hyvät puitteet.

– Erityisesti palomiehiltä ja ambulanssikuljettajilta on tullut toiveita hälytysajoneuvojen ja ammattikaluston käytön harjoittelusta. Nopeudet ovat kovia, riskit moninkertaisia eikä ajoneuvon käyttäytymistä eri tilanteissa yleensä päästä opettelemaan.

Tiainen uskoo radan ja koulutuksen kiinnostavan myös poliisia, linja-autoyhtiöitä ja uusia malleja rataoloissa esitteleviä autojen maahantuojia.

– Henkilöautolla harjoittelemaan pääsee, muttei ilman kouluttajia ja ohjausta. Radalle pääsee vain osallistumalla järjestettävään koulutukseen.

Pakkasten tullessa vuoden vaihteessa JP Tiainen pääsee jäädyttämään rataa, jonka lupaprosessi on jo onnistuneesti takana.

Räyskälä-säätiö jatkaa kentän suunnittelua ja hakee hotellille ja mökkikylälle rahoittajia ja rakentajia. Räyskälän alueen yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on parhaillaan yleisön nähtävillä. Koko alueen suunnitelmia esitellään kuntalaisille tänään perjantaina 30. lokakuuta kello 17.30 Räyskälän ilmailukeskuksessa. HÄSA