Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulijat asuvat Rengossa kuukausia

Tyttöjen turvallisuus puhuttaa aina, kun turvapaikanhakijoista paikkakunnalla tiedotetaan.

Näin myös Rengossa, jossa melkein koko pitäjä oli lähtenyt torstai-illan tiedotustilaisuuteen.

Keskustelu eteni kuitenkin moderaattorina toimineen tilaajajohtaja Jukka Lindbergin hallinnassa hyvin asiallisena. Pihlajalinnan operoima vastaanottokeskus on toiminut Rengon kirkonkylällä vasta muutaman viikon.

Paikan toiminta on vasta asettumassa uomiinsa, mutta asukkaita on jo 93. Pihlajalinnan vastaanottokeskusten toiminnasta vastaava Seppo Rantanen kertoi, että tilaa on tällä hetkellä mahdollisesti vielä neljälle henkilölle.

Kyse on vastaanottokeskuksesta eikä hätämajoituksesta. Tämä tarkoittaa, että asukkaiden oletetaan asuvan paikkakunnalla, kunnes viranomaiset tekevät päätöksen heidän oleskeluluvastaan.

Jos päätös on myönteinen, varsinainen kotoutumisprosessi voi alkaa Hämeenlinnassa tai jossain muualla. Päätökset oleskeluluvasta saattavat kestää puoli vuotta tai jopa pitempään. Hämeenlinna haluaa Lindbergin mukaan pitää kiinni oleskeluluvan saaneista ja pyrkii Suomeen parhaaksi kotouttajaksi. Rantanen muistutti, että hyvällä kotoutumisella tulijoista saadaan nopeasti veronmaksajia maahamme.

Kaikki Rengossa asuvat turvapaikanhakijat ovat miehiä ja tulevat pääosin Irakista. Tämä on nostattanut huolta renkolaisten vanhempien keskuudessa.

– Onhan lähes sata nuorta miestä tämän kokoiselle kylälle paljon. Ja kyllähän sen tietää, mitä nuorilla miehillä on mielessään, perusteltiin kysymyksiä, uskaltaako enää iltaisin päästää nuoria tyttöjä liikkumaan kylällä.

Vastaava ohjaaja Jenni Ahola vakuutti, että näitä asioita on käyty ja käydään läpi.

– Mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Meille on valitettu valokuvaamisesta ja olemme ottaneet sen heti puheeksi. Toivomme, että meihin otettaisiin aina yhteyttä, kun on jotain ongelmaa.

Rantanen myös muistutti, että mahdolliset väärinkäytökset vaikuttavat suoraan oleskeluluvan saantiin.

– Turvapaikanhakijat tietävät sen.

Asialla on myös toinen puoli. Jo nyt vastaanottokeskuksen liepeillä on liikkunut uteliaita tyttöporukoita.

Lindberg muistutti, etteivät vastanottokeskukset ainakaan Hämeessä näy rikostilastoissa. Rengon vastaanottokeskuksen asukkaat tekevät itse ruokansa, pesevät pyykkinsä, siivoavat ja haravoivat. Rantanen mainosti, että tässä olisi pystyvää vapaaehtoista väkeä isompaankin talkoohommaan. Palkallisestihan turvapaikanhakijat eivät saa tehdä mitään ainakaan kolmeen kuukauteen.

Rengossa on myös virinnyt auttamisinto. Kirjastoon on jo tilattu luettavaa turvapaikanhakijoiden käyttämillä millä kielillä. Renko-seura on päättänyt auttaa, missä vain voi ja seurakunnallakin on suunnitteilla yhteistyötä tulijoiden kanssa. Jos jollakin on nurkissaan ylimääräisiä mattoja, reppuja, miesten talvijalkineita ja takkeja, ne voi kanavoida paikallisen SPR:n osaston kautta oikeaan osoitteeseen. HÄSA