Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuttuja maisemia kuvissa ja sävelissä

Ensin olivat valokuvat.

– Aulanko on aiheena tosi vaikea, koska monilla on niin syvä ja persoonallinen suhde siihen. Ja se on aiheena myös paljon käytetty, sanoo Vilja Tamminen.

Sitten syntyi musiikki.

– Sen sijaan, että olisin piirtänyt paperille kappaleen kulun, antoivat Viljan valokuvat minulle sävellyksen juonen, sanoo Sampsa Ertamo. Seinällä vaihtuvista 38 valokuvasta ja kymmenminuuttisesta sävellyksestä syntyi Tammisen ja Ertamon yhteisteos Aulanko , joka on nyt esillä Galleria Koneessa.

– Paikalliset tietävät, että Aulanko on hieno paikka, mutta toivomme, että he myös malttaisivat pysähtyä ja arvostaa sitä. Sitä kautta ihminen arvostaa omaakin elämäänsä, sanoo säveltäjä.

Teoksen taustalla lymyävistä motiiveista Viljanen nostaa esiin luonnon kunnioittamisen ja säilyttämisen.

– Aulangossa on vielä se kiehtova piirre, että Hugo Standertskjöld rakensi sen ilman niin sanottua järkevää funktiota, vain kauneuden takia. Minusta se on ollut aina hieno ajatus. Molemmat taiteilijat ovat syntyneet Helsingissä, mutta kummankin suhde Aulankoon on pitkä ja lämmin.

Tammisen mummo asui siellä aikoinaan ottolapsena, ja hän vei myöhemmin lapsenlapsensakin tutustumaan maisemiin. Näyttelykuvien mustavalkoisuus ei kuitenkaan selity nostalgialla.

– Vanhat filmikamerat ovat hienoja, ja kehittelin negatiivit käsin. Se oli kivaa vastapanoa, kun kuvaan työkseni digikameralla.

Kaiken kaikkiaan valokuvia kertyi 200–300. Urakka vei aikaa parisen vuotta, sillä Tamminen halusi kuviin vuodenaikojen vaihtelua.

– Olen ollut niiden armoilla. Viime talvi kesti kaksi viikkoa ja se oli keväällä! hän nauraa. Ertamo on asunut Hämeenlinnassa 15 vuotta ja hänelle Aulanko on tärkeä tuulettumis- ja pyöräilylenkkipaikka.

– Välillä työhuonekin. Pysähtelen katsomaan maisemia tai kirjoittamaan jonkun idean ylös.

Sävellyksen ihmislähtöiset äänet äänitettiin Riihimäen varuskuntakirkossa. Paikalla oli kaksi laulajaa ja viisi jousisoittajaa.

– Sitten monistin ääniä tietokoneella. Siellä saattaa soida viisitoistakin jousta yhtä aikaa, kertoo Ertamo. Mukana on myös ääniä luonnosta. Lintujen ääntelyä, vedenloisketta, askelia lumella ja maahan pudonneissa puunlehdissä.

– Olen säveltäessä koittanut varoa, etten riko kuvien tunnelmaa. Että musiikki olisi tarpeeksi pitkää, ei äkkinäistä tai liian rajua. Tamminen ja Ertamo tekivät ensimmäisen yhteistyöprojektinsa pari vuotta sitten, kun Ertamo sai Tammiselta yhden valokuvan per kappale teokseensa Sähköistä nykymusiikkia .

Molemmat tekevät kuitenkin töitään yksinäisyydessä. Luottamus toisen tekemiseen on kehittynyt samankaltaisen arvomaailman pohjalta ja kumpaakin kiinnostaa kokeilu. – Tämä on vähän kuin leikkiä. Kokeillaan, mitä syntyy, kun yhdistämme musiikkia ja valokuvaa, summaa Ertamo. HÄSA Vilja Tammisen ja Sampsa Ertamon yhteisteos Aulanko Verkatehtaalla Galleria Koneessa 24.11. asti. Teos siirretään Youtubeen.