Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköisen reseptin voi pian uusia netissä

Kansaneläkelaitoksen (Kela) ylläpitämässä Omakanta-verkkopalvelussa pystyy pian uusimaan sähköiset reseptinsä.

Kelan viestinnän asiantuntija Pirjo Ikävalko kertoo, että palvelu otetaan käyttöön marraskuun aikana.

– Pidän tätä hurjan hyvänä edistysaskeleena etenkin potilaan kannalta. Aiemmin uusiminen on vaatinut lääkärissä käynnin, tai apteekki on veloittanut reseptin uusimisesta.

– Terveydenhuolto on ihan yhtä kiihkeästi odottanut uudistusta, koska heidän aikaansa säästyy. Uusiminen onnistuu kirjautumalla www.kanta.fi-sivuilla Omakanta-palveluun normaalisti esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kohdasta lähetä uusimispyyntö ruksataan oikea resepti. Oletuksena tulee näkyviin se terveydenhuollon yksikkö, jossa resepti on kirjoitettu. Lähetä-painikkeella uusimispyyntö menee tiedoksi yksikköön, jonka lääkäri uusii reseptin.

Uusimispyynnön yhteydessä kysytään lähettäjän puhelinnumeroa, johon lähetetään tekstiviesti, kun resepti on uusittu.

– Puhelinnumeron kirjoittamisessa pitää olla tarkkana, ettei tekstiviesti mene väärään paikkaan. Tietosuojaongelmaa ei kuitenkaan ole, koska uusimisviestissä ei ole mitään henkilötietoja, on vain reseptin nimi ja tieto uusimisesta, Ikävalko kertoo.

Tieto ilmestyy myös Omakanta-palveluun. Uudistamispyyntö on voimassa kahdeksan päivää, minä aikana lääkäri voi uusia reseptin tai hylätä sen.

Reseptin voi uusia, jos sen kirjoittamisesta on alle 16 kuukautta.

– Sähköisessä järjestelmässä ei voi uusia pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia ja huumeeksi luokiteltavia pkv-lääkkeitä. Ne vaativat aina lääkärissä käynnin. Muut lääkkeet voidaan uusia, Kelan viestinnän asiantuntija Pirjo Ikävalko kertoo. Reseptien uusiminen sähköisesti koskee ensi vaiheessa vain julkisen terveydenhuollon kirjoittamia reseptejä.

– Yksityissektorilla palvelua ei tietääkseni vielä ole otettu käyttöön syystä, että he haluavat veloittaa reseptien uusimisesta. Mietimme yhdessä ratkaisua, miten veloituspuoli hoituu, mutta sellaista ei vielä ole. Omakanta-palvelu on osa Kansallista terveysarkistoa eli Kantaa.

Kantaan kirjautuvat sähköisesti suomalaisten potilasasiakirjat ja lääkereseptit niin perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon kuin yksityisenkin sairaanhoidon osalta.

– Omakanta-palvelulla on 1,3 miljoonaa eri käyttäjää ja vähän vajaa 500 000 käyntiä kuukausittain. Loppuvuodesta on tarkoitus kampanjoida, jotta saamme käyttäjämäärää nostettua. Jo yli 4 miljoonalla suomalaisella on sähköinen resepti, joten gäppiä (väliä) on vielä, Pirjo Ikävalko toteaa. Marraskuun puolivälin jälkeen julkisen terveydenhuollon pisteistä pitäisi myös olla saatavissa esitteitä, joissa neuvotaan yksityiskohtaisesti miten Omakanta-palvelua käytetään. HÄSA