Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koivikko-koti tupsahti yllättäen täyteen

Puolityhjillään ja vaakalaudalla ollut saattohoitoa antava Koivikko-koti on täyttynyt potilaista noin viikossa.

Johtaja Riikka Koiviston mukaan 13-paikkaisen kodin 12 paikkaa olivat perjantaina täynnä, ja viimeistäkin paikkaa oli jo kyselty. Vapaana oli yksi ylipaikka.

– Pääosa uusista lähetteistä on Hämeenlinnasta. Osa potilaista on joutunut aktiivisesti pyytämään lähetettä meille, kun lähetettä oltaisiin oltu tekemässä terveyskeskukseen. Osa on saanut lähetteen meille suoraan.

Viime viikolla (HäSa 21.10.) Koivikko-koti väläytteli jo uusia yt-neuvotteluja ja mahdollisesti ovien sulkemista.

– Henkilökunta on huojentunut, että josko tämä tästä lähtisi paranemaan. Toivoa on.

Työntekijöitä on 21. Syyskuussa käydyissä yt-neuvotteluissa laitoshuolto ulkoistettiin. Saattohoitokotien tilanne nousi tällä viikolla valtakunnalliseksi uutiseksi, koska lääkärit eivät säästösyistä kirjoita lähetteitä entiseen tapaan. Tätä eivät kädestä suuhun elävät saattohoitokodit kestä taloudellisesti.

– Viime viikon viisi potilasta oli meille katastrofitilanne. Käyttöasteen pitäisi olla 98–100 prosenttia, jotta pystymme työskentelemään täysillä. Niin tiukkaa tämä on, koska emme tee voittoa, Koivisto kuvailee. Riikka Koiviston mukaan osa Koivikko-kodin sopimuskunnista on jopa vetänyt lähetteitä takaisin vedoten määrärahojen loppumiseen.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan tätä on tehnyt etenkin Janakkala, joka ostanut saattohoitokodin palveluja vain neljäsosalla viime vuoteen verrattuna. Riihimäki ja Hausjärvi ovat vähentäneet lähetteitään puolella.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut perjantaina ylilääkäri Virpi Krögeriä Janakkalasta eikä johtajaylilääkäri Juha Tiaista Riihimäeltä kommentoimaan asiaa. Koivisto valmistelee parhaillaan sopimusluonnosta, jonka hän esittää sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle lähiaikoina.

Se sitoisi Koivikko-kodin kuntayhtymään ja korvaisi erilliset kuntasopimukset. Koivikko-kodin asema määriteltäisiin saattohoidon hoitopolkuun. Koivikko-koti olisi myös mukana toimintaympäristön muutoksessa, kuten sote-uudistuksessa.

– Sopimus olisi meille turvasatama. Kukaan toimija ei voisi vetää pois lähetteitä vedoten määrärahoihin.

Koivisto esittää myös hintojen nostamista todellisten kulujen tasolle. Vuorokausihinta on nyt 294 euroa, kun sen pitäisi olla noin 330 euroa. Esimerkiksi osana HUS-yhtymän hoitoketjua toimivassa 17-paikkaisessa Terhokodissa vuorokausihinta on 400 euroa.

Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) ei ollut sopimusluonnoksesta tietoinen.

– Minulla ei ole kantaa, olisiko Koivikko-kodin järkevä olla osa sairaanhoitopiiriä vai ei, mutta jonkinlainen vakaa ratkaisu sille olisi syytä löytää. – Tässä tilanteessa, kun kaikilla on rahat loppu, pitää tarkkaan miettiä, onko Koivikko-kotia jatkossa vai ei ja mikä on sen asema. Ei saattohoitokotia tarvitse joka kaupungissa olla. Voisi kuvitella, että hyvän hoidon perään oltaisiin vähän valmiita matkustamaankin. HÄSA