Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntalisän maksaminen loppuu elokuussa

Jos valtuusto hyväksyy ensi vuoden budjetin esitetyssä muodossa, kotihoidontuen kuntalisän maksaminen lakkaa elokuun alussa.

Sillä lasketaan säästettävän noin 200 000 euroa ensi vuonna. Vuositasolla säästö on 400 000 euroa.

Tosin riskeiksi listataan, että kuntalisän lakkauttaminen saattaa lisätä toimeentulotuen menoja.

Lasten ja nuorten lautakunnan varapuheenjohtaja Irma Taavela (vas.) sanoo, että lautakunta joutui valitsemaan ruton ja koleran väliltä.

– Omasta mielestäni kuntalisä on tehokas tukimuoto pienituloisille lapsiperheille tällaisena aikana, kun työtä ei ole. Lautakunta joutui kuitenkin tekemään näitä vaikeita valintoja. Kuntalisästä on kiistelty Hämeenlinnassa aikaisemminkin. Vuonna 2011 etuus sidottiin tuloihin. Tällöin suuri- ja keskituloiset eivät enää voineet saada sitä. Tuen saajien määrä putosi tuolloin 1 100:sta 300:aan.

Tuolloinkin alkuperäisenä suunnitelmana oli poistaa kuntalisä kokonaan käytöstä. Se herätti niin paljon vastustusta, että etuus päätettiin säilyttää niillä, joille sillä todella on merkitystä.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelän mukaan kuntalisästä luopuneissa kunnissa muutos ei ole näkynyt kasvaneena päivähoitopaikkojen kysyntänä.

– Sen sijaan se riski on, että se vaikuttaa toimeentulotukimenoihin.

Kelan maksama kotihoidontuki on noin 350 euroa. Se koostuu hoitorahasta, johon tulot eivät vaikuta ja tulosidonnaisesta hoitolisästä.

Tukea maksetaan alle 3-vuotiaasta lapsesta, joka ei ole kunnan järjestämässä päivähoidossa. Myös sisaruksista voi saada pienempää tukea, kun perheessä on alle kolmivuotias. Kuntien maksamat lisät ovat olleet noin 150 euron luokkaa. Hämeenlinnassa lisää on maksettu vain nuorimmasta lapsesta.

Myös Janakkala suunnittelee luopuvansa kuntalisästä ensi vuonna. Hattulassa tällaista suunnitelmaa ei ole. Kuntalisää ei ole tähän astikaan maksettu läheskään kaikissa kunnissa. HÄSA