Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elämää Linnaan ja koko keskustaan

– Täällä tarvitaan välitöntä apua, että ihmiset saadaan takaisin keskustaan. Jäljellä olevat yritykset etsivät aktiivisesti korvaavia tiloja, ja niin on pakko tehdä, jos tämä meno jatkuu.

Näin sanoo Kauppakeskus Linnan kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja, kellokeskus Laineen toimitusjohtaja Ollipekka Laine.

Hänen mukaansa kaupungin päätös perustaa ohjausryhmä vauhdittamaan keskikaupungin ja varsinkin sen ykköskorttelin elävöittämistä, on oikeansuuntainen ele. Hän kuitenkin pelkää, että se on riittämätön.

– Toivon, ettei ohjausryhmän työ jää pelkäksi palaveeraamiseksi. Ja toisaalta, minkä verran kaupunki pystyy vaikuttamaan luxemburgilaisen kiinteistörahaston toimiin, on iso kysymysmerkki, Laine sanoo. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala vakuuttaa, että tarkoitus on saada muun muassa kaikki kiinteistönomistajat mukaan ohjausryhmään, myös korttelin keskiosan eli vanhan Sokoksen kiinteistön omistajataho. Sen omistaa kiinteistörahasto, jota hallinnoi Amplion Asset Management oy.

Kenakkalan mukaan ensisijaisena tavoitteena on saada keskiosan omistajille kasvot eli edustaja, joka osallistuisi ohjausryhmän toimintaan.

Jos se ei onnistu, yksi vaihtoehto on miettiä muunlaisia omistusratkaisuja. Keskusteluissa on väläytelty jopa mahdollisuutta, että kaupunki ostaisi kauppakeskuksen keskimmäisen osan eli vanhan Sokoksen kiinteistön.

– Parasta olisi, jos nykyinen omistaja olisi halukas panostamaan kiinteistön ja keskustan kehittämiseen. Mutta ääritapauksessa, jos omistaja olisi valmis myymään kiinteistön, kaupunki voisi olla ostajana. Tai yhtä lailla jokin yksityinen taho, Kenakkala sanoo.

Hän huomauttaa, ettei ostoon ole millään lailla varauduttu eikä omistajan myyntihaluistakaan ole tietoa.

– Mutta onhan ajatuksia esitetty. Kaupungin näkökulmasta keskustan elinvoimaisuus on tärkeä asia, ja haluamme edistää sitä. Ohjausryhmän tavoitteena on luoda toimiva keskusteluyhteys eri tahojen välille.

Käytännössä ohjausryhmä nojautuu kaupungin keskustavisiossa esitettyihin ajatuksiin. Tavoitteena on, että koko kaupungin alue kauppakeskus Goodmanista rautatieasemalle saakka muodostaisi elävän kokonaisuuden.

– Kaupunki yrittää omilla toimillaan eli esimerkiksi kaavoituksella ohjata ihmisiä keskustaan. Rautatieaseman seudun rakentuminen voi käynnistyä jo ensi vuonna. Yksi kesto-ongelma keskikaupungilla on pysäköinti. Ollipekka Laine tosin sanoo, ettei pysäköintiongelmaa enää ole, kun kukaan ei asioi keskustassa.

Kauppakeskus Goodmanin asiakkaat eivät ole vilkastuttaneet keskustaa, vaikka esimerkiksi Laine sanoo olettaneensa, että niin kävisi.

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ja Hämeenlinnan yrittäjät tekivät kesäkuun alussa kaupungille esityksen asiointipysäköinnin uudelleenjärjestelyistä. Laine harmittelee, että sen käsittely on ollut varsin hidasta.

– Toisaalta moititaan, että me yrittäjät emme tee mitään, vaan odottelemme tumput suorana, että joku tulisi pelastamaan. Tämä olisi kuitenkin ollut konkreettinen asia, joka olisi voinut vaikuttaa ihmisten asiointiin heti, Laine sanoo.

Esityksessä ehdotettiin muun muassa, että keskustassa lisättäisiin kiekkopaikkojen määrää. Laine sanoo, että esitys oli yrittäjien näkökulmasta varsin maltillinen. – Esimerkiksi Hyvinkäällä koko keskustan alueella on nykyään ilmainen pysäköinti. Tässä ei edes ehdotettu sellaista. HÄSA