Pitäisikö samaa sukupuolta olevilla olla oikeus saada avioliitolleen kirkollinen sinetti? Vai pitäisikö kirkollinen vihkiminen sallia vain miehen ja naisen liitolle? Luopuuko kirkko ehkä vihkimisestä kokonaan? Näihin kolmeen kysymykseen tiivistyy pohdinta uuden avioliittolain seurauksista tiistaina Turussa alkavassa kirkolliskokouksessa.
Kahdella ensimmäisellä vaihtoehdolla on vahvat kannatusleirinsä kirkon sisällä. Vihkimisoikeuden antaminen valtiovallalle on sekin vaihtoehto, mutta tukea ajatus saa vähän. Jos liitolle voisi jatkossa hakea kirkollisen siunauksen, kirkon pitäisi ratkaista, kuuluisiko se kaikille pareille.
Kokous saa käsiteltäväkseen asiasta mietinnön, jonka pohjalta se päättää, miten edetään.
ESITYKSEN keskustelun aloittamisesta tehnyt Espoon Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo toivoo, että mallia otettaisiin Ruotsista. Siellä kirkko vihkii samaa sukupuolta olevat, mutta pappi voi kieltäytyä tehtävästä. Kirkko etsii toisen vihkipapin.
Salo kertoo, että Ruotsissa kokemus on, että vain 25 prosenttia samaa sukupuolta olevien liitoista on kirkollisia vihkimisiä. Suomeen sovellettuna se tarkoittaisi noin 70–80 vihkimistä vuodessa.
– Määrä on niin pieni, että ilman muuta tehtävään löytyisi halukkaita pappeja.
Salo toteaa, että ratkaisun saaminen on työn takana. Kun asia jossain vaiheessa etenee toiseen käsittelyyn, päätös vaatii kolmen neljäsosan tuen kirkolliskokouksessa.
KIRKKOLAISSA tai -järjestyksessä ei sanota mitään siitä, että vihittävien pitäisi olla eri sukupuolta. Täten kirkko voisi periaatteessa mennä yleisen lainsäädännön mukana. Uuden avioliittolain on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2017.
Sen sijaan kirkkokäsikirjassa vihkimiskaavassa puhutaan morsiamesta ja sulhasesta. Kirjaukset ovat kirkkojärjestykseen verrattavaa lainsäädäntöä.
Salo muistuttaa, että kirkkokäsikirjan kaavoja sovelletaan jo monissa tilanteissa. Esimerkiksi kastekaavassa puhutellaan vanhempia monikossa. Jos kastelapsen elämässä on vain äiti läsnä, pappi soveltaa.
– Kysymys on siitä, kuinka paljon niitä (kaavoja) ollaan halukkaita soveltamaan.
Edellinen eduskunta päätti avioliittolain uudistamisesta tasa-arvoiseksi.
Nyt eduskunnassa on käsiteltävänä tukku siihen liittyviä lakimuutoksia, kuten adoptiolain muutos.