Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä korealaiset etsivät siviilipalveluskeskuksesta?

Lapinjärven siviilipalveluskeskus saa maanantaina harvinaisia vieraita Etelä-Koreasta.

Miksi Military Manpower Administrationin virkamiesryhmä vierailee Suomessa, siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen?

– Korea on saanut YK:n ihmisoikeustuomioistuimelta moitteita siitä, ettei sillä ole vaihtoehtoja aseistakieltäytymiselle. Käsitykseni mukaan kaikki aseistakieltäytyjät tuomitaan 18 kuukaudeksi vankilaan.

– Vieraat hakevat mallia siviilipalveluksen järkevälle toimeenpanolle ja ovat kiinnostuneita Suomen aseistakieltäytymisen mahdollisuuksista.

Kuinka siviilipalvelus Etelä-Koreassa eroaa suomalaisesta?

– Siviilipalvelus on Suomessa työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa, kun taas Koreassa se on puolustusvoimien koordinoimaa toimintaa.

– Korealaismiehet ovat asevelvollisia ja järjestelmä valikoi, ketkä lähtevät siviilipalvelukseen ja ketkä aseelliseen koulutukseen. Ilmeisesti kaikilla on jonkin verran sotilaallista koulutusta.

Vaikuttaako pohjoinen naapuri jollain lailla eteläkorea­laisten asepalvelusintoon?

– Etelä-Korea on jatkuvassa valmiustilassa, vaikka näennäisesti rauhan aikaa eletäänkin. Varmasti tämän vuoksi lähtökohta on, että kaikille miehille annetaan sotilaallista koulutusta.

Eteläkorealaiset vierailivat Suomessa vuonna 2011. Mihin he kiinnittivät huomiota?

– Se herätti ihmetystä, että suomalaiset siviilipalvelusvelvolliset ovat omissa vaatteissaan ja osalla on pitkät hiukset. Koreassa on käytössä siviilipalvelusunivormu.