Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huhumylly Joutsenon teinisurman ympärillä – Tämän poliisi olisi voinut kertoa aiemmin ja tätä ei

Lauantai-iltapäivällä 16-vuotias tyttö löytyi raa’asti surmattuna Lappeenrannan Joutsenosta. Kuten raaoissa henkirikoksista yleensä, poliisi on ollut vaitonainen kommentoimaan mitään ennen kuin tutkinta on edennyt.

Mutta kuinka järkevää poliisin vaikenemiskäytäntö kuitenkaan on, kun samalla sosiaalisen median huhumylly jauhaa jo kovaa vauhtia? Niin kävi nytkin. Viikonlopun aikana levisi huhuja muun muassa siitä, että tekijä olisi ollut turvanpaikanhakija tai että uhri olisi poltettu, koska hänen henkilöllisyyttään ei pystytty vahvistamaan vielä sunnuntaina.

Kumpikaan näistä väitteistä ei poliisin mukaan pidä paikkaansa, vaan huhujen oikomiseksi jouduttiin lähettämään jopa kaksi korjaavaa tiedotetta.

Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen myöntää, että poliisin pitäisi pyrkiä välittämään tehokkaasti oikeaa tietoa.

– Meitä kuitenkin sitoo lainsäädäntö. Kuten tässäkin tapauksessa, meidän ohjeistus lähtee siitä, että jos vääriä tietoja havaitaan niin niitä korjataan. Lainsäädännön takia aina emme pysty näin toimimaan.

Usein somessa rikos näyttää olevan lähes ratkaistu ennen kuin poliisi on sanonut sanaakaan. Rikoksesta epäillyn nimeä poliisi ei tietenkään voi kertoa kuin erittäin ääritapauksissa. Etnisen taustan kertominenkin tulee kyseeseen lähinnä silloin, kun se on rikoksen selvittämisen kannalta erittäin oleellista ja henkilö on vaarallinen.

Olisiko poliisi jo lauantaina voinut kertoa, että surmasta epäillään 19-vuotiasta suomalaismiestä?

– Tutkinnanjohtaja tehtävänä on harkita ja arvioida tilanne. Varmaan hän olisi voinut kertoa, mutta viikonloppuna hän ei välttämättä ole töissä. Lisäksi rajat ovat yleensä tarkat, kuka voi sanoa ja mitä. Yleensä joko tutkinnanjohtaja tai hänen määräämänsä henkilö vastaa tutkinnan tiedottamisesta.

Vaikka epäilty tekijä olisi ollut turvapaikanhakija, sitäkään poliisi tuskin olisi voinut julkisesti kertoa. Luotosen mukaan silloin poliisin pitäisi olla varma siitä, ettei tiedon julkaiseminen saata henkilöä tai hänen omaisiaan vaaraan.

– Lisäksi joudumme vakavasti miettimään, miten järkevää on aina lähteä kaikkien huhujen perään. Somessa tuntuu olevan välillä täysin hatusta vedettyjä väitteitä. Kehottaisin kaikkia sosiaalista mediaa kuluttavia hieman arvioimaan sitä, onko tiedonlähde luotettava. LM