Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä neuvoksi, jos flunssan jälkeen yskä pitkittyy?

Kun kunnon yskä vaivaa, saattavat yöunetkin jäädä vähiin. Jos kiusallinen oire vielä pitkittyy, ovat hermot melko piukeina.

Mikä neuvoksi, jos flunssan jälkeen yskä pitkittyy, keuhko­sairauksien ja allergologian erikoislääkäri Hille Suojalehto Työterveyslaitokselta?

– Ei ole oikein keinoja, joilla voitaisiin tehokkaasti hoitaa tai ehkäistä yskää. Yskä on elimistön tarpeellinen reaktio, jolla saadaan limaa ulos keuhkoputkista, joten sitä ei edes kannata pyrkiä estämään. Yskänlääkkeiden teho on huono, eikä niitä suositella.

Onko valkosipulin syömisestä, höyryhengityksestä tai muista kotikonsteista apua?

– Tutkittua hyötyä ei ole, mutta ihmiset voivat toki kokea, että he saavat niistä apua.

Mistä pitkittynyt yskä kertoo?

– Tiettyihin hengitystieinfektioihin liittyy pitkittynyttä yskää. Esimerkiksi mykoplasman taudinkuvaan kuuluu, että yskä on tavallista pidempi.

– Keuhkoputket voivat flunssan jälkeen jäädä yliärtyneiksi, mikä jatkaa yskää. Yskä voi tällöin rauhoittua itsestään. Joskus pitkittyneen yskän taustalla on jokin hoidettava tauti, kuten poskiontelotulehdus. Siinä bakteeritulehdus saa liman valumaan nieluun, mikä yskittää. Astma alkaa joskus niin, että hengitystieinfektion jälkeen yskä pitkittyy.

Milloin yskää voi kutsua pitkittyneeksi?

– Usein puhutaan, että yskä on pitkittynyt, jos se kestää kahdeksan viikkoa. Keskimäärin yskä kestää flunssan yhteydessä kymmenen päivää, mutta neljäsosalla se kestää kolme viikkoa.

Milloin on mentävä lääkäriin?

– Jos yskään ei liity kuumetta tai kellertäviä tai verisiä ysköksiä, voi hyvin odotella useamman viikon ja tarkkailla, meneekö yskä itsestään ohitse. Jos yskä jatkuu aikuisella häiritsevänä yli kolme ja lapsella yli kaksi viikkoa, kannattaa mennä lääkäriin.

Riikka Marjomaa