Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäkkäri loppuu Riihimäeltä

Riihimäen keskusta on yhtä ravintolaa kuolleempi, kun McDonald´s suljetaan ensi viikolla.

– Ravintola tuli liikepaikallaan aikansa päähän, kertoo hämeenlinnalainen Jaakko Lindén, jonka yritykselle jäävät lakkauttamisen jälkeen Hämeenlinnan Tiiriön ja Salon Mäkkärit.

Lindén on ensi vuonna luopumassa myös Salon ravintolasta.

– Lisenssisopimus on kesällä päättymässä, eikä sitä ole tarkoitus jatkaa, kertoo osa-aikaeläkkeellä oleva Jaakko Lindén. Riihimäen Mäkkärin lakkauttamista Lindén perustelee päättyvällä 20 vuoden vuokrasopimuksella. Ajanjakson aikana Riihimäen keskustan painopiste on siirtynyt muualle. Liikepaikkojen arvot joko nousevat tai laskevat. Riihimäellä on käynyt jälkimmäisellä tavalla.

Osalle 20 työntekijästä löytyy töitä Hyvinkään Mäkkäristä tai muualta, ja osa keskittyy opintoihinsa. Maanantaisen tiedon mukaan työttömiksi on jäämässä viisi henkilöä.

Riihimäen Keskuskadulla sijaitseva McDonald´s on kivijalkaravintola, jolla ei ole autokaistaa. Ravintola ei myöskään ole auki joka päivä kellon ympäri. Hämeenlinnan Tiiriössä liikepaikan kehitys on ollut päinvastainen kuin Riihimäen keskustassa.

– Kun aloitimme vuonna 1996, täällä ei ollut juuri muuta kuin vanha Prisma nykyisen Kodin Terran paikalla. Muuten alue oli pelkkää suota.

Jaakko Lindénin ja Ville Lindénin kaksi erillistä osakeyhtiötä pyörittävät Riihimäen lakkauttamisen jälkeen neljää eri McDonald´s-ravintolaa.

Ville Lindénin yrityksellä ovat Hämeensaaren ja Hyvinkään Mäkkärit.

– Molempien näkyvät ovat hyvät. Myynnissä on ollut edelleen pientä kasvua.

Ville Lindénin ravintolat ovat lähellä kauppakeskuksia, Hyvinkäällä Villaa ja Hämeenlinnassa Goodmania.

– Kauppakeskukset ovat lisänneet asiakasvirtoja. Niissä ovat omat ravintolansa, mutta kaikki ovat löytäneet asiakaskuntansa.

Jaakko Lindén muistuttaa, että autokaistat ja aukiolo 24 tuntia vuorokaudessa ovat Mäkkärin valtteja. Hampurilaisbisneksen kehitys on ollut viime aikoina Jaakko Lindénin mukaan aikaisempaa tasaisempaa. Ennen vuotta 2013 kasvuprosentit olivat kaksinumeroisia.

– Mitään ei ole menetetty, mutta enää ei ole tullut kasvua kasvun päälle.

Tiiriön Mäkkärin myyntikehityksessä näkyy Goodmanin perustaminen.

– Tälle vuodelle tulee pientä miinusta.

Jaakko Lindén kertoo, että Tiiriön Mäkkärin remontti ajoitettiin vuosi sitten tietoisesti Goodmanin avaamisaikaan. Aikaisemmin on uudistettu myös Hämeensaaren ravintola.

Ville Lindén painottaa, että Riihimäen ravintolan lakkautuksen jälkeen panostus on edelleen sitäkin suurempi jäljelle jääviin ravintoloihin. – Hyvät liikepaikat pidetään kunnossa. HÄSA