Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lohturuokaa saksalaisittain

Kysy saksalaiselta hänen lempiruokaansa ja saat todennäköisesti vastaukseksi sanan, jota ei löydy sanakirjasta.

Se on usein oman kotiseudun perinneruokaa, jonka nimi vaihtelee kylittäin. Juustolla kuorrutetut käässpätzlet lausutaan etelässä pitkään venytettynä äänä ja ässä suhisten. Parhaat versiot ovat aina kertojan äidin tai isoäidin tekemiä.

Siinä onkin lohturuoan ydin. Se on muisto kotoa, rakkaista ihmisistä ja tärkeistä hetkistä.

Juustoiset spätzlenuudelit

(4 annosta)

4 munaa

2,5 dl vettä

1 tl suolaa

ripaus muskottipähkinää

6–7 dl vehnäjauhoja

350 g voimakkaan makuista juustoa (goudaa, vuoristojuustoa tai emmentalia)

5 rkl voita

1 l suppilovahveroita tai muita sieniä

4 sipulia

mustapippuria ja suolaa

1 nippu ruohosipulia

Riko munat, lisää vesi, suola, muskottipähkinä ja jauhot. Sekoita taikinaksi. Koostumuksen tulisi muistuttaa löysää leipätaikinaa. Anna levätä noin 20 minuuttia.

Raasta juusto ja pilko sipulit. Paista sienet voissa pannulla. Lisää sipulit ja paista kunnes ne ruskistuvat hieman. Mausta suolalla, mustapippurilla ja ruohosipulilla. Laita puolet seoksesta isoon kattilaan ja laita kattila hellalle, hyvin pienelle lämmölle.

Ota toinen, iso kattila ja laita siihen vettä kiehumaan. Lisää veteen ruokalusikallinen suolaa.

Ota esiin leikkuulauta spätzlenuudeleiden leikkaamista varten. Tarkista, että taikina on tarpeeksi paksua, jotta voit levittää sitä leikkuulaudalle reilun puolen sentin paksuisen kerroksen. Kaavi veitsellä puolen sentin paksuisia suiroja kiehuvaan veteen.

Kypsät nuudelit nousevat pintaan parin minuutin jälkeen. Nosta ne vedestä reikäkauhalla ja lisää sieni-sipuliseoksen päälle toiseen kattilaan. Ripottele päälle juustoa ja mustapippuria. Toista niin kauan kuin taikinaa riittää.

Ripottele lopuksi päälle loput sieni-sipuliseoksesta, loput juustosta ja muutama nokare voita. Laita kansi päälle ja nosta lämpötilaa niin, että pinnalla oleva juusto sulaa. Koristele pilkotulla ruohosipulilla.

Sipuli-pekoni- flammkuchen

(2 pientä tai yksi iso pellillinen)

2,5 dl vettä

5 dl durumvehnäjauhoja

½ tl suolaa

2 rkl öljyä

2 prk ranskankermaa

mustapippuria ja suolaa

1 iso punasipuli

puolikas purjo

1 pkt pekonia

Lisää veteen suola ja jauhot, muovaile kiinteäksi palloksi. Vaivaa taikinaan lopuksi öljy. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Mausta ranskankerma suolalla ja mustapippurilla. Pilko sipuli puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Pese purjo, halkaise ja pilko ohuiksi paloiksi. Suikaloi pekoni.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen ja uunipelti uuniin lämpiämään. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi leivinpaperille. Levitä taikinalle ranskankermaseos ja ripottele päälle sipulia, purjoa ja pekonia. Rouhi vielä lopuksi mustapippuria. Nosta taikinalevy täytteineen kuumenneelle uunipellille ja paista noin 8–10 minuuttia. Tarjoile kuumana.

Perunasalaattia, currywurstia ja hapankaalia

(4 annosta)

1–2 laadukasta currywurstia

henkilöä kohden

Saksalainen perunasalaatti

1 kg kiinteitä perunoita

1 sipuli

2 rkl kokojyväsinappia

3 rkl rypsiöljyä

3 rkl valkoviinietikkaa

1,5 dl kasvislientä

tuoretta ruohosipulia tai persiljaa

mustapippuria ja suolaa

Keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä. Tee kastike sekoittamalla hienonnettu sipuli, sinappi, öljy, etikka, kasvisliemi ja ruohosipuli, pippuri ja suolaa. Kuori perunat, pilko ohuiksi viipaleiksi ja lisää lämpiminä kastikkeen joukkoon. Mausta tarvittaessa.

Hapankaali eli Sauerkraut

400 g hapankaalia

2 rkl voita

1 sipuli pilkottuna

3 dl liha- tai kasvislientä

1 rkl sokeria

2 laakerinlehteä

muutama katajanmarja

suolaa, mustapippuria

Huuhtele hapankaali kylmällä vedellä. Kuullota sipulia pannulla voissa miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää hapankaali, liemi ja mausteet ja hauduta noin puoli tuntia, kunnes neste haihtuu.

Currykastike

500 g paseerattua tomaattia

1 rkl currya

1 tl jauhettua paprikaa

3 tl punaviinietikkaa

hyppysellinen cayennepippuria

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

2 rkl worcestershirekastiketta

Lisää kattilaan paseerattu tomaatti ja kaikki mausteet. Kiehauta ja anna poreilla matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Paista currywurstit pannulla ja tarjoile kastikkeen, perunasalaatin ja hapankaalin kanssa.