Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi, tarvike vai käytetty?

Haluan hankkia tulostimen, mutta minkälaisen?

Laitteella pitää voida tulostaa kuukauden seisokinkin jälkeen ongelmitta. Tulostan harvoin ja vain kuitteja ja hunajapurkkeihini värikkäitä etikettejä.

Nettisivuilla sukeltelu ei selkiytä valintaa vaan herättää uusia tarpeita. Tarjolla näyttää olevan myös kasettien täyttömahdollisuus, joten hankkisinko värikasetit, jotka pitää voida täytättää tai kierrättää? Hintakin painaa, sillä uusi kasetti maksaa yli 80 euroa ja täyttö vain reippaat 30.

Tulostimia on melkoinen kirjo. Halvimmat maksavat muutaman kympin, mutta laitteesta voi maksaa halutessaan useamman tonninkin. Mutta kertooko hinta laadusta? Haen apua valintaani kokeneelta konttorikoneita huoltavalta yrittäjältä. Hämeenlinnalainen Arvi Arohonka Konttorikonehuolto A&A:sta tarjoutui neuvomaan yli 20 vuoden kokemuksensa pohjalta.

Ammattilainen käskee ensin päättää mustesuihkutulostimen ja laserin välillä.

Tavallisen kuluttajan satunnaiseen valokuvien tulostukseen hän suosittelee mustesuihkulaitetta. Edullisenkin koneen jälki voi olla hyvää. Mustesuihkutulostimella pitää tulostaa kaikkia värejä kerran viikossa, jotteivät värikasettien suuttimet kuivu kiinni.

– Yksi tärkeimmistä kriteereitä itse tulostinta hankittaessa on selvittää, kuinka monta sivua mustekasetilla saa. Joissakin tapauksissa uusi värikasetti maksaa jopa 1,5 kertaa enemmän kuin itse tulostin.

Edullisen lasertulostimen värikasetin voidaan luvata riittävän vain tuhanteen liuskaan, kun kalliimpaan tulostimeen samanhintainen värikasetti riittää jopa 20 000 liuskaan.

Ilmoitettu sivumäärä edellyttää, että tulostimella tulostaa liuskoja, joilla väriä on suhteellisen vähän eli noin 5–7 prosenttia pinta-alasta. Isojen väripintojen tulostaminen kuluttaa värit nopeasti loppuun.

Jos valokuvia tulostaa paljon, Arohonka suosittelee kuvien lähettämistä digitaalisesti valokuvaliikkeeseen, jolloin hinta todennäköisesti on itse tulostamista huomattavasti halvempaa. Kierrätystä miettivälle Arohonka antaa pähkinän purtavaksi. Värikasetin uudelleen täyttö on halpaa, mutta laserkasettiin saatavilla olevilla värillisillä jauheilla tulostetut värit ovat lähes poikkeuksetta kaukana alkuperäisen laadusta.

Käytettyjä värikasetteja alettiin täyttää jo 1990-luvulla. Ensimmäiset toimivat Arvi Arohongan mukaan hyvin, mutta toiminnan yleistyessä kuvaan ilmaantuvat myös ongelmat.

Värikasetissa on väriaineen lisäksi myös muita kuluvia osia. Kilpailun kiristyessä kaseteissa olevia kuluvia osia ei enää uusittu, vaan lisätiin pelkkää väriä. Vuotavien kasettien rikkomat koneet yleistyivät ja suuret käyttäjät alkoivat karttaa uusiokasetteja.

Tulostimen valmistajan uusissa värikaseteissa väriaine ja kuluvat osat ovat aina uusia.

– Lasertulostimiin en suosittele hankittavaksi muita kuin alkuperäisiä kasetteja. Mustavalkolasertulostimiin on tarjolla yhdeltä valmistajalta tarvikekasetteja, joihin voi luottaa.

Itse tai uudelleen liikkeessä täytetyt kasetit voivat vuotaa ja silloin koko laite voi hajota.

– Kun hankkii kierrätettyjä uusiokasetteja tai täytättää kasettiaan, tärkeintä on tarkistaa myyjän tuotevastuu. Korvaako myyjä, jos vuotava kasetti rikkoo laitteen? Silloinkin jää riski, ettei myyjä myönnä rikkoutumisen johtuvan kasetista. Mihin päädyn? Arvi Arohonka suosittelee hunajapurkkieni etikettitulostukseen käytettyä ja takuuhuollettua värilaseria tai uutta mustesuihkutulostinta. Päädyn laseriin! Ehkä kokeilen kerran kasettien täyttöä, mutta varmistan, että kasettien rummutkin vaihdetaan. HäSa