Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikkoja alaikäisille

Turvapaikan hakijoiden tilanne Hämeenlinnassa elää koko ajan. Tällä viikolla on selvinnyt, että kaupunkiin on tulossa kaksi uutta vastaanottokeskusta alaikäisiä, yksin tulleita hakijoita varten.

Harvialan koulukodin väelle uutinen on myönteinen, sillä Valtion koulukodit päätti jo syyskuussa lakkauttaa Harvialan yksikön. Nyt koulukodin henkilöstö voidaan palkata vanhoina työntekijöinä uuteen vastaanottokeskukseen.

– Meillä on 23 työntekijää, ja koulukotinuoria on enää viisi, kertoo koulukodin johtaja Tapio Vesa.

Nuorten kotikunnat etsivät koulukotinuorille uudet sijoituspaikat. Tapio Vesan mukaan nimiä ei ole vielä papereissa, mutta uuden yksikön toiminta käynnistyy varmasti. Toimijaksi tulee Valtion koulukodit.

Harvialan koulukoti koki ison muutoksen jo viime syksynä, kun yksikkö muutti Janakkalan Harvialasta Hämeenlinnan Perttulaan. Muutto johtui Harvialan rakennusten huonosta kunnosta.

Senaatti-kiinteistöjen omistamat Perttulan tilat ovat Vesan mukaan hyvässä kunnossa. Lopetuspäätös johtui siitä, että Suomen nykyisistä kuudesta koulukodista turhan moni sijaitsee Etelä-Suomessa.

Perttulaan on tarkoitus perustaa ryhmäkoti alle 16-vuotiaille ja tukiasumisyksikkö 16-18-vuotiaille turvapaikanhakijanuorille.

Ryhmäkoti on paljolti samanlaista kuin koulukotitoiminta, vain kohderyhmä on eri. Ryhmäkodissa nuoret saavat kaikki palvelut, ja henkilöstömitoitus on sama kuin lastensuojelussa.

Sen sijaan tukiasumisyksikössä nuoret toimivat melko itsenäisesti, he laittavat itse ruokansa ja ostavat vaatteensa. Työntekijöitä koulukoti aikoo palkata jonkin verran lisää uutta toimintaa varten.

– Tarvitsemme sairaanhoitajan ja muutaman ohjaajan lisää.

Aikataulusta ei ole vielä varmuutta, mutta Vesa uskoo, että toiminta saadaan vauhtiin tämän vuoden puolella. Uuden yksikön nimestä ei ole vielä tietoa.

Vesa uskoo, että koulukodin tilat auttavat nuorten turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa.

– Meillä on oma koulu, erilaisia harrastustiloja ja -mahdollisuuksia sekä kontakteja moniin seuroihin ja yhteistyökumppaneihin.

Evolla alaikäisistä turvapaikanhakijoista alkaa huolehtia lastensuojeluun keskittynyt Neveles oy. Yhtiö perusti vuonna 2008 yksityisen Hiidenmäen lastensuojeluyksikön Evon entisen riistantutkimuslaitoksen tiloihin.

Tämän vuoden alusta lähtien yksikkö on ollut tyhjillään, koska huostaanotettuja lapsia ei ole ollut tarpeeksi.

– Jouduimme lomauttamaan työntekijöitämme, ja nyt pystymme ottamaan heitä takaisin, sanoo Pasi Tapanainen, joka omistaa osan yhtiöstä. Evon yksiköstä tulee Tapanaisen mukaan 30-paikkainen, ja henkilökuntaa tulee 13. Paikat on tarkoitettu 16–17-vuotiaille turvapaikanhakijoille.

Tapanainen kertoo, että Neveles tarjosi Maahanmuuttovirastolle ensin tilojaan, mutta sieltä tulikin ehdotus, että yhtiö alkaisi itse pyörittää toimintaa.

Yhtiöllä on myös pieni, nelipaikkainen perhekoti Lammin kirkonkylällä.

Kaupungille uudet yksiköt tarkoittavat uusia velvoitteita. Opetuspalvelujen tilaajapäällikkö Antti Karrimaa sanoo, että kaupunki perustaa Evon yksikön nuoria varten 1–2 valmistavan perusopetuksen ryhmää.

Ennestään Lammin Hakkalan koulu antaa valmistavaa perusopetusta 26 turvapaikanhakijalapselle ja -nuorelle. Valmistavan opetuksen tilat ovat entisellä kunnantalolla koulun naapurissa, koska itse kouluun ei mahdu.

Lisäksi kaupunki järjestää muun muassa kouluterveydenhuollon. Kaupunki saa valtiolta tukea palvelujen järjestämiseen.