Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA: ”Jihadi-John” kuoli iskussa?

Yksi maailman etsityimmistä ihmisistä, ”Jihadi John” -nimellä tunnettu

Mohammed Emwazi

, on ehkä saanut surmansa Yhdysvaltain lennokki-iskussa Syyriassa.

Emwazi nousi pahamaineiseen kuuluisuuteen runsas vuosi sitten esiintymällä Isis-järjestön mestausvideoilla, joilla hän veitsellä surmasi useita länsimaisia panttivankeja.

Kokomustaan pukeutunut Emwazi oli peittänyt kasvonsa kommandopipolla ja hänestä tuli nopeasti Isis-järjestön brutaliteetin symboli.

Yhdysvallat kertoi torstaina vielä arvioivansa Emwazin todennäköisesti surmanneen iskun vaikutusta syyrialaisessa Raqqan kaupungissa, jossa Isis pitää päämajaansa.

Mestausvideoilla brittiaksentilla englantia puhuvaa miestä alettiin nimittää ensin ”Jihadi-Johniksi”, koska hänen henkilöllisyyttään ei tiedetty.

Hänen käsissään saivat surmansa muun muassa yhdysvaltalaiset journalistit

James Foley

ja

Steven Sotloff

, yhdysvaltalainen avustustyöntekijä

Peter Kassig

, brittiläiset avustustyöntekijät

David Haines

ja

Alan Henning

sekä japanilainen journalisti

Kengi Goto

.

Emwazin henkilöllisyys saatiin selvitettyä viime helmikuussa. Kuwaitissa vuonna 1988 syntynyt ja kuusivuotiaana Britanniaan muuttanut Emwazi vietti loput lapsuudestaan ja nuoruutensa Länsi-Lontoossa.

Vielä kouluaikana opettajat pitivät häntä ahkerana oppilaana, joka ei ollut harmiksi kenellekään. Hän valmistui Westminsterin yliopistosta vuonna 2009 pääaineenaan ohjelmointi.

Turvallisuuspalvelu MI5 kiinnostui Emwazista samana vuonna, kun häneltä kiellettiin maahanpääsy Tansaniaan. Hänen kerrotaan herättäneen lentoasemalla häiriötä humalaisella käytöksellään.

MI5 kuulusteli Emwazia tämän palattua Britanniaan. Hänen epäillään yrittäneen liittyä Somaliassa taistelevaan al-Shabaab-järjestöön.

Britanniassa on kiistelty siitä, oliko MI5:llä jonkinlainen rooli hänen radikalisoitumisessaan.

Tämän jälkeen Emwazi oleskeli jonkin aikaa isänsä kotimaassa Kuwaitissa työskennellen tietokonekauppiaana. Sitten hän palasi Britanniaan.

Emwazi matkusti Syyriaan toukokuussa 2013 muutettuaan sitä ennen nimensä Mohammed al-Ayaniksi. Isisin

entinen panttivanki, tanskalainen valokuvaaja

Daniel Rye

, on kertonut miten arvaamattomasti Enwazi saattoi kohdella panttivankeja.

– Hän nappasi minut ja minun piti tanssia hänen kanssaan tangoa, Rye kertoi CNN:n mukaan.

– Pidin päätäni alhaalla koska pelkäsin joutuvani hakatuksi. Hän vei minua ympäri vankilaa. Yhtäkkiä hän muuttui ja työnsi minut alas. He potkivat ja löivät minua. Lopuksi he uhkasivat leikata pois nenäni, hän jatkoi.

Rye vapautettiin kaksi kuukautta ennen Foleyn teloitusta. Miehen perhe ilmeisesti maksoi hänestä kalliit lunnasrahat.

Eräs asiantuntija on verrannut Emwazin viehtymyksen kidutukseen ja kieroutuneeseen huumoriin olevan samanlaista kuin Kellopeliappelsiini-

elokuvassa ja -kirjassa.