Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jihadisti-tutkija vetoaa muslimeihin: Pelkkä tuomitseminen ei riitä

Beirutin ja Pariisin raa’at iskut voivat olla terroristijärjestö Isisin omiin tarkoituksiin tehokasta mainontaa. Jihadismin tutkija Atte Kaleva arvelee, että järjestö pystyy iskuilla radikalisoimaan entisestään jo jonkin verran radikalisoituneita ääri-islamismin kannattajia.

– Radikalisoituminen jihadistiseen terrorismiin voi tapahtua hyvinkin nopeasti, eikä se vaadi välttämättä mitään vuosien kypsyttelyä. Kaleva toteaa.

Yksittäisiä radikalisoitumisvaarassa olevia henkilöitä saattaa tulla esimerkiksi turvapaikanhakijavirran mukana. Ääri-islamistisen terrorismin ihannointi ja leviäminen eivät ole Kalevan mukaan helposti ratkaistavissa olevia ongelmia.

Sekä kantaväestöllä että muslimiyhteisöillä on oma vastuunsa, ettei ääri-islamistinen ideologia ja sen toteutuminen saa lisää jalansijaa Euroopassa.

Kalevan mielestä kantaväestön tulisi pidättäytyä kaikesta vihapuheesta ja kaikkien muslimien silmittömästä tuomitsemisesta.

– Jos muslimivähemmistö kokee olevansa sorron kohteena tai jos kaikkia muslimeja syyllistetään, se aiheuttaa hedelmällisen maaperän jihadistisen propagandan levittäjille.

Tämän lisäksi muslimiyhteisöjen tehtävänä on tarttua ääri-islamisten aatteiden kitkemiseen entistä tehokkaammin.

– Toivoisin, että muslimiyhteisöjen sisällä käytäisiin avointa ja aktiivista keskustelua. Tämä ongelma on selkeästi islamilainen, koska jihadistit kokevat olevansa hurskaita muslimeja. Se ei riitä, että tuomitaan teot, jos niille ei tehdä mitään.

Ranskan isku oli jihadisteille mitä todennäköisimmin hyökkäys länsimaisia arvoja ja kulttuuria vastaan. Jos nyt tekojen takana mahdollisesti ollut Isis onnistui vain kahdessa päivässä toteuttamaan kaksi erittäin tuhoisaa terrori-iskua Syyrian ja Irakin ulkopuolella, onko iskuja tulossa pian lisää?

Kalevan mukaan Isisinkään resurssit eivät ole kuitenkaan rajattomat.

– Kyllähän tässä näyttää olevan eräänlainen terrorikampanja käynnissä, mutta ei Isisilläkään ole määrättömästi resursseja toteuttaa iskuja.

BBC:n mukaan Beirutissa torstaina koettu 41 ihmisen hengen vaatinut pommi-isku oli kaupungin pahin isku sitten vuoden 1990. Pariisin perjantainen verilöyly puolestaan järkytti koko Eurooppaa, ja oli Ranskassa toisen maailmansodan jälkeen pahin terroriteko.