Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valitse pitopohjat, niin pääset helpolla

Mittarissa on yksi lämpöaste ja taivas täynnä räntää. Keli Ounasvaaran ensilumenladulla Rovaniemellä on mitä haastavin perinteisen hiihtotyylin pitopohjasuksien testaamiseen.

– Luisto on kyllä nyt olosuhteista johtuen hieman ontuva, hiihdon nuorten suomenmestari Santeri Pirneskoski, 17, sanoo katsellessan taivaalle.

Markkinoilla on kolmenlaisia pitopohjasuksia, joiden pohjamateriaaleissa on eroja. Pyysimme Pirneskoskea arvioimaan, mikä ero on zero-, nano- ja skin-pitopohjien hiihtotuntumassa.

Hän testasi yhteensä seitsemän paria suksia neljältä eri valmistajalta.

– Nämä kaikki kyllä nappaavat kiinni heti. Sukset pitävät.

PIRNESKOSKEN testaamissa pitopohjasuksissa korkeampi hinta kertoi paremmasta luistosta.

– Harrastelijoiden perinteisen hiihdon tekniikka eroaa kilpahiihtäjien tekniikasta yleensä siten, että harrastaja ei tee loppuliukua tai hän tekee sen vajavaisesti. Pitopohjasukset toimivat harrastajan käytössä, koska suksi sopii profiililtaan paremmin tällaiseen tekniikkaan, Pirneskoski sanoo.

Kuntoilijoille ja harrastajille tarkoitettujen suksien materiaali on puu, ja niiden jäykkyys on suunnilleen sama. Puusukset ovat hieman kilpasuksia löysempiä.

Kuntoilijoille ja harrastajille tarkoitetuissa suksissa ei kuitenkaan pidä miettiä jäykkyyttä yhtä paljon kuin kilpasuksissa.

– Kilpasukset ovat materiaaliltaan ja profiililtaan erilaisia. Ne vaativat toimiakseen reippaan potkun ja hyvän loppuliu’un, Pirneskoski sanoo.

Pitopohjasukset sopivat kuntohiihtäjälle, joka hiihtelee satunnaisesti ja mieluiten nollakeleillä. Zero- ja nano-suksien pito kärsii, mitä enemmän pakkasta mittari näyttää.

Hieman arvokkaammat mallit sopivat aktiivisemmalle harrastajalle, jonka käytössä korostuvat myös suksen luisto-ominaisuudet.

MITÄ lähemmäksi nollakeliä mennään, sitä vaikeammaksi suksien huoltaminen eli voitelu käy, opastaa Rovaniemen Intersportin kauppias Vesa Ylilehto.

– Harrastaja, joka haluaa päästä takaisin kiinni lajiin, säästyy liisterien kanssa värkkäämiseltä, jos valitsee pitopohjasukset, Ylilehto sanoo.

Voiteluvapaa suksi tarkoittaa, ettei suksen pohjan pito-osaa tarvitse voidella laisinkaan, kuten tavallisen perinteisen suksen.

Suksien pohjamateriaali sisältää grafiittia. Mitä enemmän grafiittia on, sitä laadukkaampi ja yleensä hintavampi suksi on kyseessä. Grafiitti imee suksivoidetta tehokkaasti, jolloin voide kestää suksen pohjassa pidempään ja suksi toimii paremmin pidempään.

Pohjien kulumiseen vaikuttaa myös se, millaisella lumella hiihdetään: nihkeä, uusi pakkaslumi ja teräväkiteinen lumi kuluttavat pohjista voiteet nopeammin kuin vanha, liukkaaksi kulunut lumi.

Suksityyppi, joka toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Siksi erilaisia suksia on vaikea vertailla keskenään. Niiden väliset erot kannattaa ymmärtää, jotta tietää, mitä ostaa ja mikä sopii omaan käyttöön parhaiten.

Juttua varten on haastateltu myös Intersportin myyjää Ville Puomista.

Anna Ruohonen