Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokratyövoiman tarjoaminen lakonalaisiin töihin olisi ollut vastoin sääntöjä

Posti ilmoitti keskiviikkona, ettei se aio käyttää SOL henkilöstöpalveluiden vuokratyövoimaa lakonalaisissa töissä. Tieto miellytti SAK:ta, joka piti vuokratyövoiman käyttöä lakkotaistelun aikana laittomana.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta kuitenkin sanoo, ettei vuokratyövoiman käyttäminen olisi ollut laitonta. Se olisi ollut vain vastoin Henkilöstöpalveluyritysten Liiton HPL:n sääntöjä.

Koskisen mukaan liiton säännöissä kielletään vuokratyövoiman tarjoaminen niihin töihin, jotka jäisivät työtaistelun takia tekemättä.

– On ymmärrettävää, että alalla, joka haluaa profiloitua neutraalina toimijana, säännöissä on sovittu näin. Olisi muuten suuri riski, että juuri vuokravoimaa päätyy muuten lakonalaisiin töihin.

Mikäli SOL henkilöstöpalvelut olisi tarjonnut vuokratyövoimaa Postille lakon aikana, sen erottamista liitosta olisi pitänyt harkita.

– Kyllä sääntöjä pitäisi noudattaa. HPL on yhdistys. Jos joku yhdistyksen jäsen rikkoo sääntöjä, tulevat yhdistysoikeudelliset seuraukset. Henkilöstöpalveluliiton näkökulmasta olisi varmasti täytynyt miettiä SOLlin erottamista liitosta.

SOL henkilöstöpalveluiden toimitusjohtaja Niilo Kemppe sanoo, että vaikka liiton säännöissä kielletään vuokrahenkilöstön tarjoaminen lakonalaisiin töihin, se ei ole vastoin lakia – eikä siten laitonta.

– Olemme Postin kanssa tehneet palvelusopimuksen, jossa on luvattu toimittaa työntekijöitä Postille. Emme halua rikkoa palvelusopimustamme, Kemppe sanoo ja jatkaa, että sopimus on ristiriidassa liiton sääntöjen kanssa.

Kemppe kuitenkin myöntää, ettei Postin ja SOL henkilöstöpalveluiden välisessä palvelusopimuksessa ole mainittu erikseen, että henkilöstöpalveluyritys välittäisi henkilöstöä myös lakonalaisiin töihin.

– Mutta nythän palveluvelvoite loppui tältä osin, kun Posti ilmoitti, ettei se aio käyttää vuokratyövoimaa lakon aikana. Joten tällaista tilannetta ei pääse syntymään.

SAK uhkasi keskeyttää neuvottelut työmarkkinaratkaisusta, jos Posti olisi käyttänyt vuokratyövoimaa Posti- ja logistiikka-alan unionin torstain mahdollisesti alkavan lakonalaisten töiden tekemiseen. SAK:n Lyly sanoi STT:lle, että nyt työmarkkinaneuvottelut voivat jatkua normaalisti.