Ruotsissa on vuosikymmenien ajan pohjustettu otollista maaperää väkivaltaisen uusnatsismin ja rasistisen äärioikeiston kasvun kannalta.
Tämän vuoden Tieto-Finlandia -palkinnon saaneen kulttuuriantropologi, FT
Tapio Tammisen
teos Kansankodin pimeämpi puoli
(Atena) käsittelee Ruotsissa vaikuttaneita väkivaltaisia aatteita.
Alkuvuodesta ilmestyneessä teoksessa kerrotaan esimerkiksi Ruotsissa pitkään vaikuttaneesta rotupuhtausopista eli eugeniikkaohjelmasta, jota toteutettiin maassa jopa 1970-luvulle saakka.
Tämän jälkeen äärioikeisto sai erityisen paljon tilaa maahanmuuttajavirtojen voimistuessa Ruotsissa 1990-luvulla.
– 80–90-luvuilla Ruotsi muuttui nopeasti. Erityisesti 90-luvulla ääriliikkeet pyrkivät käyttämään hyväksi tilannetta ja luomaan vastakkainasettelua valtaväestön ja siirtolaisten välille. Ruotsiin otettiin tuolloin väkilukuun nähden huomattavasi enemmän pakolaisia kuin muualla Euroopassa, toteaa Tamminen.
Tamminen on toiminut tietokirjailijana ja tutkijana 1990-luvulta lähtien sekä opettanut Helsingin yliopistossa ja tehnyt radio-ohjelmia Ylelle.
Hän on aiemmissakin teoksissaan keskittynyt eri uskonnollispoliittisiin liikkeisiin ja väkivaltaan. Alunperin Tamminen tutki rasismin historiaa ja ääriliikkeiden nousua Intiassa, jossa hindunationalistinen BJP-puolue on nyt vallassa.
Kiinnostus Ruotsin rasismimenneisyyttä kohtaan nousi hänen kirjoittaessaan vuonna 2004 ilmestynyttä teosta Pahan viehätys – natsismin ja terrorin lähteillä
(Otava).
Tämän jälkeen rasismista on tullut yhä ajankohtaisempaa, kun äärioikeisto alkoi muutama vuosi sitten jälleen vahvistua eri puolilla Eurooppaa ja myös Ruotsissa.
Tammisen mielestä vaarana on, että Suomessa tapahtuisi vastaavaa vastakkainasettelua, mitä Ruotsissa tapahtui 1990-luvun siirtolaisuuden myötä.
– Varsinkin nyt Suomessa on samankaltaisia piirteitä nähtävillä. On tärkeää, että ottaisimme oppia Ruotsista, ettei tilanne kärjistyisi täällä, kun siirtolaisia tulee Suomeen enemmän kuin koskaan.
Tieto-Finlandialla palkittu Kansankodin pimeämpi puoli
on Tammisen seitsemäs tietokirja.
Mitä kirja kertoo rotuhygienista? Lue artikkeli tammikuulta