Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saako kaupungin metsästä hakea havuja?

Onko kaupunkilaisilla lupa hakea hakkuujätettä kaupungin metsistä, metsätalousinsinööri Mika Rantonen Linnan Infrasta?

– Kyllä hakoja eli havuja saa hakea. Ihmiset alkavat soitella jo marraskuussa meille ja kyselevät, onko kuusikoita hakattu. Kelien puolesta emme ole oikein kuusikoita päässet vielä harventamaan, kun maa on vielä pehmeä. Aulangolla olemme tehneet kuitenkin latujen kunnostusta, eli olemme kaataneet kuusia ja avartaneet latujen varsia. Sieltä havuja on saanut haettua.

– Jos hakkuujäte on kasattu, ei kasoja saa purkaa. Risut kerätään ajokoneella pois, ja jos oksat on levitelty, on niiden kerääminen koneella työlästä. Kasan päältä saa toki havuja ottaa. Aulangolta nämä kasat on jo viety pois. Mihin hakkuujätekasat päätyvät?

– Haketukseen ja siitä energiantuotantoon. Mihin raja vedetään, eli mitä hakkuujätettä metsästä saa viedä?

– Havuja saa ottaa, puuaineista ei. Joskus ovat innokkaimmat menneet tekemään polttopuita latvoista, mutta se ei ole sallittua. Onko kaupunkilaisille ollut muita havuapajia tänä talvena tarjolla?

– Kaupungin eteläpuolella, Kuuslahdessa, on tosin harvennushakkuut meneillään. Tämä paikka on kuitenkin monen sadan metrin päässä tiestä, joten sinne on hankala ihmisiä opastaa. Solvikissa, Onkitien päässä, on tarkoitus kaataa vanha ja huonokuntoinen kuusiaita, kunhan vain saamme maisematyöluvan. Todennäköisesti työ venyy kuitenkin ensi vuodelle, ja havujen tarvehan vähenee heti joulun jälkeen. Millainen riesa kuusivarkaat ovat kaupungille joulun alla?

– Kuusikauppa on toreilla lisääntynyt, joten tuntuu, että varkaudet ovat vähentyneet. Kuusen ostaminen on ihmisille niin helppoa. Joka vuosi löytyy metsästä kuitenkin jokunen kanto. Millainen sanktio kuusivarkaudesta rapsahtaa?

– Kuusesta peritään maksu. Hinnastossa on määritelty joulukuusen hinnaksi 60 euroa alkavalta metriltä. Jos kuusi on 2 metriä ja 5 senttimetriä pitkä, tulee sen hinnaksi 180 euroa. Kuusen kaataminen luvatta toisen metsästä on tietenkin kiellettyä, mutta entäs jos tienpientareella sattuu näkemään pienen kuusen? Saako sellainen käydä ottamassa?

– Kuusen kaatamiseen pitää olla lupa, ja lupaa voi kysyä meiltä Linnan Infrasta. Harkitsemme asian aina tapauskohtaisesti. Meidän tulee olla tasapuolisia, ja jos yhdelle antaa luvan, niin pian pitää antaa toisellekin. Millaisia asioita ihmiset teiltä metsäasioihin liittyen kyselevät? – Metsä on Hämeenlinnassa ihmistä lähellä, joten kyllä meiltä kaikkea mahdollista metsään ja metsäluontoon liittyvää kysellään. Tulee soittoja siitä, kun puut varistavat lehtensä tontille tai kun jostain puusta on pudonnut oksia. Kierrämme katsomassa kohteet ja päätämme sitten, ryhdytäänkö toimiin. Viime vuonna luontopalveluihin tuli noin 800 puhelua ja noin 300–400 sähköpostiviestiä. HÄSA