Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi haluaa järjestyksenvalvojat vastaanottokeskuksiin

Poliisihallitus esittää sisäministeriölle lakimuutosta, jolla järjestyslain mukaiset järjestyksenvalvojat voisivat valvoa vastaanottokeskuksien turvallisuutta.

Tällä hetkellä järjestyslaki ei salli järjestyksenvalvojien käyttöä vastaanottokeskuksissa. Keskukset ovatkin palkanneet töihin vartijoita, joilla on järjestyksenvalvojia pienemmät valtuudet.

Poliisihallituksen valvonnan ja hälytystoiminnan esimies, poliisiylitarkastaja Esko Kesti sanoo, että järjestyksenvalvoja voisi esimerkiksi tehdä kiinnioton yhteydessä turvallisuustarkastuksia tai puuttua humalassa häiriköivän asukkaan toimintaan.

– Järjestyksenvalvojalla on vartijaa selkeästi suuremmat valtuudet ihmisten välisten häiriöiden selvittelyssä.

LAIN MUKAAN vartijan tehtävä on ensisijaisesti turvata omaisuutta tai toimeksiantajan edustajan turvallisuutta. Järjestyksenvalvojan ensisijainen tehtävä on valvoa järjestystä. Kesti näkee, että vartijan mahdollisuus puuttua häiriöihin on lähinnä jokamiehenoikeuksien varassa.

– Kyllä vartijallakin on oikeus ottaa kiinni henkilö, jos on tapahtunut tietynlainen rikos. Järjestyksenvalvoja voi ottaa kiinni tai poistaa paikalta jo siinä tapauksessa, että järjestystä häiritään esimerkiksi juopuneen henkilön toimesta.

Toive järjestyksenvalvojille tuli Kestin mukaan paikallispoliisien omista kenttäkokemuksista.

Sisäministeriön poliisiosaston lainsäädäntöneuvos Timo Kerttula sanoo, että ministeriö on ottanut esityksen käsittelyynsä, ja asiaa selvitetään parhaillaan.

– Asiasta on käyty keskustelua ministeriössä ja keskustelussa ovat olleet mukana myös ministeriön johdon edustajat. Mitään päätöksiä siitä, että käynnistettäisiin hanke lain muuttamiseksi esitetyllä tavalla, ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Lakimuutos koskisi todennäköisesti järjestyslain 6. luvun 22. pykälää, jossa määritellään, missä järjestyslain mukainen järjestyksenvalvoja voi työskennellä.

Toisin kuin mediassa on aiemmin kerrottu, sisäministeriö ei ole valmistelemassa lakimuutosta vartijoiden oikeuksiin, joilla vartijat saisivat työskennellä vastaanottokeskusten sisäpuolella.

– Vartijoiden työskentelylle vastaanottokeskusten sisätiloissa ei laissa ole asetettu estettä.

JÄRJESTYKSENVALVOJIA ja vartijoita kouluttavan Total Secin toimitusjohtaja Hannu Vappula pitää poliisihallituksen esitystä toivottavana muutoksena.

– Jo järjestyksenvalvojan nimike kertoo, että tehtävä on ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta ja estää rikoksia sekä onnettomuuksia. Vartija on ensisijaisesti omaisuuden vartioimista varten.

ISS Palveluiden tuotejohtaja Mikko Leinonen lisää, että järjestyksenvalvojilla on myös paremmat oikeudet puuttua esimerkiksi vastaanottokeskusten lähellä tapahtuviin häiriöihin, kun vartijoiden pitäisi ensisijaisesti valvoa ennalta määriteltyä aluetta.

– Esimerkiksi kaupassa vartija käyttää vartijan oikeuksia. Jos pihalla sattuu jotain, eikä pihaa ole määritelty vartioimisalueeksi, ei vartijan lähtökohtaisesti pitäisi puuttua asiaan. Sama koskee vastaanottokeskuksia.

Jos järjestyksenvalvonta vastaanottokeskuksissa sallitaan, Vappula toivoo, että keskukset palkkaisivat ensisijaisesti kokeneita henkilöitä.

– Vastaanottokeskusten lisääntymisen yhteydessä on huomattu kasvua vartijoiden koulutusmäärissä. Monet ovat menneet koulutuksesta suoraan töihin keskuksiin. Ne eivät ole helppoja paikkoja aloittaa. Kohteissa on paljon väkeä ja kulttuuriasiat eivät ole välttämättä tuttuja.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen sanoo, että mikäli järjestyksenvalvojille annetaan oikeudet toimia vastaanottokeskuksissa, niillä mahdollisesti korvattaisiin nykyiset vartiointipalvelut.

– Järjestyksenvalvojien keinoin voitaisiin laajemmin ennaltaehkäistä tilanteiden eskaloitumista, jos jo ristiriitatilanteisiin voidaan puuttua.