Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko pähkinäallergia hävitä kokonaan?

Jotkut pähkinäallergikot ovat aikuisiällä huomanneet, ettei oireita tulekaan enää entiseen tapaan. Mistä tässä ilmiössä on kyse?

Voiko pähkinäallergia hävitä, vastaava ylilääkäri Mika Mäkelä Iho- ja allergiasairaalasta?

– Pähkinäallergiat ovat usein pysyvämpiä kuin vaikkapa varhaislapsuuden maitoallergia, mutta pienellä osalla pähkinäallergia voi myöhemmin hävitäkin.

Ovatko kaikki pähkinäallergian muodot yhtä vaarallisia?

– Pähkinäallergiaa on kahta täysin erilaista tyyppiä, ja niistä vain toinen on vaarallinen.

– Suurin osa pähkinäallergiasta on oireiltaan lievää ja liittyy herkistymiseen siitepölyille, lähinnä koivulle. Hassel- ja maapähkinässä on koivun siitepölyn kanssa ristiin reagoivia proteiineja, ja herkistymisen seurauksena syntyneet vasta-aineet tunnistavat myös nämä proteiinit ja aiheuttavat oireita. Proteiinit hajoavat jo suuontelossa, eivätkä ne kulkeudu ruoansulatuskanavaan aiheuttamaan vaikeampia koko kehon oireita. Suun ja nielun allergiaoireilu on lievää, eikä edellytä varotoimenpiteitä. Allergia ei myöskään muutu vaikeaksi tai vaaralliseksi ajan kanssa.

– Vaarallisemmassa pähkinäallergian muodossa herkistytään vaikkapa maapähkinän erilaisia entsyymejä, kuumennusta ja käsittelyä kestäville proteiineille. Nämä proteiinit kulkeutuvat suolistoon ja hajoavat vasta siellä, joten syntyvä allerginen reaktio vaikuttaa koko kehoon ja voi aiheuttaa jopa anafylaksian. Näiden allergikkojen on vältettävä oireita aiheuttavaa pähkinää täysin. Heitä opetetaan käyttämään varalääkkeitä, kuten adrenaliiniruisketta.

Mistä oireiden lievittyminen voi kertoa?

– Lievittyminen voi olla merkki esimerkiksi siitepölyallergian häviämisestä. Joskus vaikeammissakin pähkinäallergian muodoissa käy niin, että luonnollinen sietokyky kehittyy, kun ainetta on vältetty riittävän kauan.

Riikka Marjomaa