Leivontaohjeessa kehotetaan käyttämään yhtenä ainesosana raastettua appelsiinin kuorta. Tuontihedelmän kuoren sisältämät aineet kuitenkin mietittyvät.
Voiko appelsiinin kuorta käyttää leivonnassa turvallisin mielin, ylitarkastaja Sanna Viljakainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta?
– Ulkomaisten appelsiinien, kuten muidenkin kasviperäisten elintarvikkeiden, kasvinsuojeluainejäämiä tutkitaan hedelmästä kuorineen päivineen. Kun jäämätasot jäävät alle sallittujen rajojen, on sen syöminen siis kuorineenkin katsottu olevan turvallista.
– Appelsiinin ja muiden sitrushedelmien kuoria käytetään ruoanvalmistuksessa yleensä hyvin pieniä määriä, joten niitä voi hyvin mielin käyttää silloin tällöin ruoanlaitossa. Lisäksi kuumentaminen leivonnaisten valmistamisessa hajottaa osan kasvinsuojeluaineista haitattomiksi yhdisteiksi.
– Toki hedelmät on hyvä pestä ennen käyttöä huolellisesti. Etenkin tämä on tarpeen pinnalla olevan pölyn ja lian poistamiseksi, mutta myös kasvinsuojeluaineista poistuu lämpimällä vedellä pestäessä noin 30 prosenttia yhdisteestä riippuen.
– Mikäli haluaa välttää pieniäkin määriä kasvinsuojeluainejäämiä, kannattaa käyttää luomuhedelmiä.
Millaisia kasvinsuojeluaineita kuorissa voi olla ja mikä on niiden tarkoitus?
– Kasvinsuojeluaineiden tarkoitus on suojella kasvia esimerkiksi kasvitaudeilta, rikkakasveilta ja tuhoeläimiltä.
– Pintakäsittelyaineita, kuten erilaisia vahoja, voidaan käyttää myös kasvien homehtumisen estämiseksi.
–Sitrushedelmien pinnassa saa käyttää säilöntäaineena sorbiinihappoa ja sorbaatteja.
– Kaikkien käytettyjen säilöntä-, pintakäsittely- tai kasvinsuojeluainejäämien käyttö on säänneltyä, ja niitä saa käyttää vain turvallisissa rajoissa.
Annukka Latvala