Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitääkö kehon happamuutta tarkkailla?

Suosituissa pH-dieeteissä uskotaan, että viljatuotteet, maitovalmisteet, sokeriset hedelmät, liha ja kala sekä sokerit ja kahvi tuottavat kehossa happoja, jotka lisäävät sairastumista moniin sairauksiin.

Dieettien ohjeiden mukaan ihmisen olisi happamoitumista estääkseen syötävä emäksisöiviä ruoka-aineita, joita ovat esimerkiksi omenat, linssit, tomaatti ja kurkku.

Dieetissä pyritään happamien ja emäksisten ruokien nauttimiseen oikeassa suhteessa.

Miltä väitteet kuulostavat, terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, Jan Verho?

– Ruoka-aineita ei voi yksiselitteisesti jakaa hyviin tai pahoihin, kuten ei monia fysiologisia ilmiöitäkään. Useat pH-dieetissä kielletyt ruoka-aineet, kuten hedelmät, maitotuotteet ja täysjyvävilja, ovat keskimäärin terveyttä edistäviä. Monet pH-dieetissä happamuutta aiheuttaviksi mainituista asioista eivät välttämättä aiheuta happamuutta, mutta voivat silti olla epäterveellisiä runsaasti nautittuna. Tällainen on esimerkiksi sokeri.

Voiko keho olla liian hapan?

– Kyllä se voi olla, mutta silloin ihminen on todella sairas. Esimerkiksi insuliinihoitoinen diabeetikko ajautuu ketoasidoosiin eli happomyrkytykseen ilman insuliinia. Terveellä elimistö säätelee tarkasti happamuutta. Vain virtsarakon sisällön pH:ta voi muuttaa ruokavaliolla. Urheillessa veren pH voi hieman toki muuttua, mutta elimistö korjaa tilanteen nopeasti.

Onko totta, että liika happamuus tarkoittaa tulehdustilaa ja ennakoi sairauksia? Täytyykö ihmisen siis tarkkailla kehonsa happamuutta?

– Kyllä pH:lla ja tulehduksella voi olla yhteyksiä, mutta ei happamuudella esimerkiksi virtsasta mitattuna voi ennustaa sairastumista.  Molemmat, happamuus ja tulehdus, ovat normaaleja asioita ihmisen fysiologiassa. Terveen ihmisen ei tarvitse tarkkailla happo-emästasapainoaan.

Onko kehon pH-arvoon mahdollista vaikuttaa syömällä emäksisiä tai happamia ruokia?

– Karkeasti ottaen proteiinipitoinen ruokavalio lisää happokuormaa ja kasvispitoinen pienentää sitä, vaikka kasvikset, esimerkiksi sitruuna, voivat olla happamia. Syömällä elimistön pH ei kuitenkaan muutu, virtsaa lukuun ottamatta. Happamasta virtsasta saattaa olla hyötyä esimerkiksi virtsatulehduksen estämisessä.