Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka on sopiva presidentin kaveri Valkoiseen taloon?

Valkoisen talon seuraava vahti voi hyvin olla demokraattien Hillary Clinton tai republikaanien Donald Trump. Yhdysvaltojen presidenttiehdokaskisa ei toki ole vielä ratkennut, mutta tällä hetkellä asetelma näyttää asettuvan näihin uomiin.

Seuraava mielenkiintoinen kysymys on, kenet he valitsevat varapresidenttiehdokkaikseen eli kenestä tulee running mate.

Varapresidentiksi valitaan joku, joka paikkaa ehdokkaan puutteita, on luotettava ja hyödyttää ehdokasta.

Millaista henkilöä he hakevat – ja tarvitsevat? Keräsimme yhteen arvioita kandidaateista.

Donald Trump, 69

Trumpin liikkeitä on mahdotonta arvioida. Trumpin pitäisi liehitellä niitä lukuisia kansanosia, joita hän on loukannut.

Jos tätä painotetaan, yksi vaihtoehto varapresidenttiehdokkaaksi voisi olla Etelä-Carolinan kuvernööri, intialaistaustainen Nikki Haley, 44.

Toisaalta Trump ei saa suututtaa niitä, joihin hänen kovasanainen retoriikkansa esimerkiksi maahanmuutosta on purrut hyvin.

Voi olla, että Trump suunnittelee kumppanikseen kopiota itsestään eli liikemiestyyppistä henkilöä, joka sanoo, mitä lystää. Vaikeus tässä on se, ettei Trump voi valita persoonaa, joka vie valokeilan pois hänestä itsestään.

Hänen voi olla vaikea saada sopivia ehdokkaita mukaansa, sillä Trumpin kelkkaan hyppääminen voi tarkoittaa oman uran romahtamista.

Ehdokaskisassa mukana olleista Marco Rubio on ilmoittanut, ettei ole mukana. Chris Christie ei sopisi pestiin. Jeb Bushia Trump käytännössä vihaa. Ted Cruz jatkaa omaa kampanjaansa, kuten myös John Kasich.

Veikkailuissa on nostettu esiin kisasta jättäytynyt liikenainen Carly Fiorina, 61. Yksi täysin villi kortti voisi olla John McCainin kampanjasta tuttu Sarah Palin, 52. Palin sopisi Trumpin kuvaan, sillä se ärsyttäisi republikaanien johtoa, ja toisaalta Palin olisi riskivalinta. Trump pitää riskeistä.

Trump on taitava kampanjoija, mutta hän ei osaa tehdä politiikkaa. Trump kääntynee siis jonkun koneistoa tuntevan puoleen. Se voi olla joku täysin tuntematon henkilö, joka on vaaraton, mutta pystyy toimimaan kulisseissa.

Hillary Clinton, 68

Hillary Clinton on Washingtonin ruumiillistuma –  eikä pelkästään hyvässä mielessä. Clintonin pitäisi valita rinnalleen henkilö, joka aiheuttaa tunteita, kuten Bernie Sanders, Barack Obama tai jopa Trump. Clintonin on löydettävä kampanjaansa uutta energiaa.

Todennäköisin valinta olisi Clintonia nuorempi mies. Yhdeksi suosikiksi on veikattu Ohion osavaltion suosittua liberaalia, senaattori Sherrod Brownia, 63. Hän on kuitenkin ilmoittanut, ettei ehdokkuus kiinnosta.

Toinen mahdollinen, Barack Obamankin listalla ollut ehdokas voisi olla Virginian senaattori Tim Kaine, 58. Veikkailuissa on ollut mukana myös latinotaustainen, 41-vuotias Julian Castro. Häntä on kuvailtu puolueen uudeksi tähdeksi.

Castro toimii Obaman hallinnossa kaupunkikehityksestä vastaavana ministerinä. Epätodennäköistä on, että Clinton valitsisi seurakseen naisen. Clintonin ei enää tarvitse kalastella uskottavuutta poliitikkona. Kuten nyt on huomattu, politiikan raskassarjalainen ei välttämättä puhuttele kansan syviä rivejä.

Lähteet: Ulkopoliittisen instituutin USA:n tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, Reuters, Washington Post, International Business Times.