Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Birgit Virtanen on Hämeenlinnan ensimmäinen ekokosmetologi

Kun Birgit Virtanen opiskeli kosmetologiksi, hänen kollegansa kummastelivat, miten niin allerginen ihminen voi olla alalla. Virtasella oli selkeä vastaus.

– Sanoin niille, että perustankin oman hoitolan, jossa käytetään vain luonnonmukaisia tuotteita!

Syntyi Kauneuspiste Linnan Neito, joka on nyt ensimmäinen ekokosmetologinen kauneushoitola Hämeenlinnassa.

Virtanen sai huhtikuussa Suomen Ekokosmetologit ry:ltä oikeuden toimia ekokosmetologina. Ekokosmetologi käyttää enimmäkseen luonnon raaka-aineista valmistettua kosmetiikkaa.

Virtanen on koko ikänsä kärsinyt esimerkiksi siitepöly- ja eläinallergioista. Niinpä hän on testannut itse kaikki tuotteensa ja suunnitellut hoitolansa tilat sellaisiksi, että hänen on hyvä olla. Virtasella käy kaiken ikäisiä asiakkaita ja usein he ovat itsekin allergisia. Jotkut heistä ovat vuosikausia hoitaneet ihoaan väärin. Virtanen on huomannut, että moni tulee hoitolaan luullen ihoaan rasvaiseksi, vaikka kyse onkin kuivuudesta.

– Niin sanotut pikakaunistajat turvottavat ihoa, jotta se saadaan näyttämään tasaisemmalta. Pidemmällä aikavälillä ne vain vanhentavat nopeammin. Luonnonkosmetiikka taas peittää mutta samalla hoitaa.

Virtasen mukaan luonnonkosmetiikkaan siirtyminen ei välttämättä tapahdu hetkessä.

– Iho voi alkaa aluksi kukkia, koska ekokosmetiikka puhdistaa ihoa synteettisistä aineista, Virtanen kertoo.

Allergia- ja Astmayhdistyksen farmaseutti ja kosmetologi Merike Laine kertoo, että kosmetiikasta voi aiheutua eriasteista ihoärsytystä. Myös luonnonkosmetiikka voi aiheuttaa oireita, jos on allerginen esimerkiksi mykerökukkaisille.

– Väestöstä noin 10 prosenttia kärsii kosmetiikka-allergioista. Yleisin oire on kutiseva ihottuma, mutta voimakkaammissa reaktioissa voi tulla myös turvotusta ja vesikelloja. Kosmetiikkateollisuuden viherpesu huolestuttaa Birgit Virtasta.

– Vihreä purkki ja luonnollisena mainostaminen johtavat kuluttajia harhaan. Luonnollisia aineita saattaa olla tuotteessa vain sen verran, että ne voi mainita – jopa alle prosentin, Virtanen harmittelee.

Virtasen mukaan tietoa kosmetiikkateollisuuden aineista löytyy, mutta se on vaikeasti löydettävissä. Deodoranteissa on usein alumiinia, joka estää hikeä läpäisemästä ihoa.

Hoitolan hyllyjen tuotteissa on yleensä vähemmän ainesosia kuin tavallisessa kosmetiikassa. Ainesosaluettelon voi lukea suomeksi pakkauksen kyljestä. Osa luonnonkosmetiikasta on jopa luokiteltu ulkomailla elintarvikkeeksi eli käytännössä sitä voisi vaikka syödä. Virtanen tilaa tuotteensa suomalaiselta valmistajalta. Hän voi saada tuotteet hyllyyn jopa samalla viikolla, kuin ne on valmistettu. Raaka-aineina on käytetty muun muassa mustaherukkaa, tyrniä ja vadelmaa.

– Varsinkin henkilöt, jotka ovat tottuneet ostamaan sen kaikkein kalleimman huulipunasävyn, ovat yllättyneet luonnonkosmetiikan edullisuudesta ja laadusta, Virtanen kertoo.

Merike Laineen mukaan kalliiden merkkituotteiden ja halpojen markettimeikkien luotettavuus vaihtelee paljon.

– Tuotteen hinnasta voi vähän päätellä, kuinka puhtaita raaka-aineita kosmetiikassa on. Myös edullisista tavallisten kauppojen tuotesarjoista löytyy allergisillekin sopivia meikkejä, Laine sanoo.

Virtasen mukaan ekokosmetologia on saanut tuulta siipiensä alle, kun ihmiset ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota myös ruuan lisäaineisiin. – Ihmiset ostavat nykyään lähiruokaa ja sitä kautta ovat tutustuneet ekokosmetiikkaan. Tiedostetaan, että myös kosmetiikassa on luonnollisia vaihtoehtoja, Virtanen sanoo. HÄSA