Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rahapotti houkuttelee irti tupakasta

Hämeenlinnalaiset voivat kilpailla syksyllä tupakoinnin lopettamisessa. Tänä vuonna Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus ei järjestä valtakunnallista Lopeta ja voita -tupakanlopettamiskilpailua, joten Hämeenlinna tarttui tilaisuuteen. Syyskuussa alkavan kolmen kuukauden kilpailun järjestää Hämeenlinnan terveyspalvelut, ja voittajalle on luvassa 400 euroa.

– Terveyskeskuksen on luonteva järjestää kilpailu, koska tupakointi on vahva riskitekijä monessa kansansairaudessa, sanoo avosairaanhoidon ylilääkäri Tiina Merivuori.

Hämeenlinna on Merivuoren tietojen mukaan ainoa kaupunki, jossa järjestetään kilpailun tänä vuonna. Tupakoinnin lopettamiskilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo 1980-luvulla Pohjois-Karjalassa. Valtakunnalliseksi kasvaneen Lopeta ja voita -kilpailu on kestänyt yleensä puoli vuotta, ja voittaja on saanut 3 000 euroa. Hämeenlinnassa sekä kilpailun kesto että palkkio ovat pienempiä.

Merivuoren mukaan kesän loma-aikojen ja joulun väli on monelle otollinen aika lopettaa tupakanpoltto.

– Kun kolmen kuukauden tupakat jäävät ostamatta, säästyy rahaa joululahjoihin. 400 euron palkinto voi olla siihen mukava lisä.

Arvioiden mukaan tupakoinnin lopettaminen alkaa olla pysyvää vasta kuuden kuukauden tauon jälkeen.

Merivuoren mielestä kolme kuukautta on silti sopiva aika opetella irti tupakasta, koska savuttomuus muuttuu helpommaksi muutaman kuukauden jälkeen.

Hän ei usko, että pelkkä kilpailu lisää tupakoinnin lopettajien määrää.

– Erilaiset kannustimet ovat yksi hyvä lisäkeino motivoida ihmisiä lopettamaan tupakointi. Hämeenlinnan kilpailun päätarkoitus on ohjata kaupunkilaiset tupakoinnin lopettamispalveluiden äärelle verkkoon.

Huhtikuussa päivitetystä minunterveyteni.fi -palvelusta löytyy tupakoinnin lopettamiseen esimerkiksi valmennusohjelma, jota voidaan käyttää yhteystyössä terveysalan ammattilaisten kanssa.

Tupakoinnin lopettamista harkitseville on tulossa piakkoin myös uusi esitietokysely, joka auttaa oman tupakoinnin arvioimisessa.

Kilpailun aikana myös terveyspalveluiden työntekijät kilpailevat siitä, kuka saa ohjattua eniten potilaita tupakanlopettamispalveluiden piiriin. – Tavoitteena on se, että sekä henkilöstö että asiakkaat osaavat hyödyntää kaikkia lopettamistuen muotoja, Merivuori kertoo. HÄSA