Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laite ei unohda lääkkeitä

Hämeenlinnan kotihoitopalveluilla on käytössään 50 lääkeautomaattia, jotka ovat käytössä asiakkaiden kodeissa.

Kun on aika ottaa lääkkeet, automaatti ilmoittaa siitä asiakkaalle ja sylkee annoksen ulos. Jos lääkkeitä ei oteta, muistuttaa automaatti siitäkin.

Muistuttelun jälkeen laite imaisee lääkeannoksen takaisin sisäänsä ja ilmoittaa hoitajalle.

Hauhon kotihoidon esimiehen Virva Kartanon mukaan viime vuonna käyttöön otetut lääkeautomaatit ovat lunastaneet paikkansa.

– Asiakkaiden ja hoitajien kokemukset ovat olleet positiivisia. Moni asiakas on kertonut itsenäisyyden ja turvallisuuden tunteiden lisääntyneen. Lääkeautomaatin tarkoitus on parantaa pitkäaikaislääkityiden asiakkaiden oloa. Säännöllisesti otetuilla lääkkeillä on oloon huomattava merkitys.

Kartanon mukaan moni asiakkaista on ollut tyytyväinen, kun lääkeautomaatin ansioista on voinut jatkaa omaa elämäänsä itsenäisesti. Pelko unohtelustakin on poistunut, koska laitteelle ei sellaista mokaa käy.

Laitteen käyttö vaatii tietyn toimintakyvyn. Esimerkiksi kaikille muistisairaille se ei sovellu.

Automaatit ovat käytössä ympäri Hämeenlinnaa, kaikkien kotihoitotiimien alueilla. Kartanon mukaan hoitajat tekevät työssään kartoitusta ja miettivät, ketkä asiakkaista voisivat lääkeautomaatista hyötyä. Toiveissa on, että heitä saataisiin lisää. Kaupungin palvelusuunnittelijan Maria Mantereen mukaan päätöstä uusista hankinnoista ei ole tehty.

– Tulevaisuus näyttää, onko laitteita tarve ostaa lisää.

Mantere kertoo, että palaute laitteista on ollut pääasiassa positiivista. Automaatin käyttövarmuus on hyvä ja se tukee asiakkaan itsenäistä toimintakykyä.

Tulevaisuudessa etähoitojärjestelmää voisi periaatteessa käyttää myös omainen. Periaatteessa omainen pystyisi myös täyttämään lääkeautomaatin.

– En näe estettä, miksi näin ei voisi toimia. Joku varmasti ottaa laitteen noinkin käyttöönsä, Kartano toteaa. Hämeenlinnalainen 83-vuotias Irja Nieminen on käyttänyt lääkeautomaattia nyt parin kuukauden ajan. Niemisen mukaan laite on toiminut pääasiassa moitteettomasti.

– Syön aamuisinkin kuutta eri lääkettä, joten on kätevää, että ne tulevat kerralla ja yhdessä pussissa. Ei myöskään tarvitse uhmata säätä ja lähteä apteekkiin, kun ne loppuvat.

Ainoa huono puoli käytössä on Niemisen mukaan se, ettei lääkkeitä saa ulos laitteesta etukäteen. Esimerkiksi kyläreissut pitäisi suunnitella hyvissä ajoin ja lääkkeenottoaikataulun mukaan. Pilottivaiheessa laitteissa oli Kartanon mukaan teknisiä ongelmia, joista kerättiin asiakaspalautetta. Laitevalmistaja Evondos korjasi ongelmat palautteen perusteella.

Kokonaisuutena lääkeautomaattien käyttöönotto on sujunut hyvin ja se on koettu positiivisena uudistuksena. – Asia vain on niin, että teknologia pitää ottaa hoidossa huomioon. Tässä tapauksessa se on toiminut hienosti, Kartano summaa. HÄSA