Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä ovat ministerien uudet autot – 8 autoa maksaa yli 500000 €, uusi merkki

Helsinki

Ministerien käyttöön on ostettu kahdeksan uutta autoa. Asian vahvistaa kuljetuspäällikkö Tomi Ahlholm Valtioneuvoston kansliasta.

Autojen hankinnassa yllättävintä on merkki. Viime vuosina ministereitä on kyyditty vain Audeilla ja Mersuilla. Nyt kaikki ministereille hankitut kahdeksan autoa ovat BMW:n 500-sarjalaisia.

– Tarkempi malli on BMW 525 d A xDrive, kertoo Ahlholm.

Uudet BMW:t ovat diesel-käyttöisiä, automaattivaihteisia ja nelivetoisia.

Uusien Bemarien hankintahinta on noin 66 000 euroa autolta nolla-arvonlisäverolla, eli hankinta kirpaisee veronmaksajia reilun puolen miljoonan euron verran.

Valtioneuvoston kanslia on laskenut, että autojen hankintoihin kuluu noin 760 000 euroa, sillä ministeriautojen lisäksi hankintalistalla on kaksi pikkubussia, kaksi pakettiautoa tavarakuljetuksiin ja yksi kylmäauto edustustilojen elintarvikekuljetuksia varten.

– Osa vanhoista kanslian autoista myydään eteenpäin. Niistä pitäisi saada sellaiset 90 000 euroa, eli lopullinen hankintabudjetti on noin 670 000 euroa.

Autot eivät ole korvamerkittyjä

Ministeriautoista neljä otettiin käyttöön tiistaina. Neljä on vielä saapumatta. Ne otetaan ajoon, kun vanhenevia Audi A6 -mallin autoja myydään eteenpäin.

– Heinäkuussa tulee yksi hankituista autoista, ja loput tulevat syksyn mittaan.

Valtioneuvoston kanslialla on ministerikuljetuksiin käytössä kaikkiaan vajaat parikymmentä autoa.

Tallista löytyy vuosien 2008–2011 Audi A6 -autoja ja E-sarjan Mersuja vuosilta 2012–2014. Ahlholmin mukaan aiemmatkin autohankinnat ovat olleet kappalehinnaltaan reilut 60 000 euroa.

Uusien Bemarien tieltä myydään vanhimpia, vuosimallin 2008 Audeja.

Ahlholm sanoo, että kaikki Valtioneuvoston kanslian autot ovat yleisessä ministerikäytössä, eli ministereillä ei ole omaa autoa lukuun ottamatta pääministeri Juha Sipilää. Ahlholmin mukaan Sipilän käytössä on S-sarjan Mersu.

– Myös sisäministeriöllä ja puolustusministeriöllä on käytössä omat autot ministereille.

Miksi ministereille hankittiin juuri Bemarit?

Valtioneuvoston kanslia kuuluu Suomen valtion omistaman yhteishankintayhtiön Hanselin puitesopimukseen, jonka alla on kilpailutettu valmiiksi eri ajoneuvoluokkia. Valtioneuvoston kanslia valitsi BMW:t Hanselin kilpailuttamasta valikoimasta.

Ahlholm kertoo, että ajoneuvohankinnan valmistelu ja hyväksyntä on tapahtunut valtioneuvoston kansliassa virkamiesvalmisteluna.

Miksi tämä merkki ja malli?

– Sieltä valittiin tarkoitukseen sopivin malli. Esimerkiksi Audi A6 ei kuulunut tähän Hanselin kilpailutukseen, ja Mercedes Benz E-mallia ei ollut saatavilla kuin vasta loppuvuonna.

Hankitut Bemarit eivät ole mitään niin sanottuja karvalakkeja, eli ilman lisävarusteita.

Päinvastoin.

Ahlholm sanoo, että autossa on ”aktiivista ja passiivista turvallisuustekniikkaa”.

– Autossa on esimerkiksi tehokkaat ajovalot ja ajovakaudenhallintajärjestelmiä.

Kuljetuspäällikkö ei sen sijaan halua kommentoida sitä, ovatko autot esimerkiksi panssaroituja – tai onko autoissa muita erikoisempia turvallisuusratkaisuja.

– Näihin asioihin en voi ottaa lainkaan kantaa.

Autohankinnassa painotettiin kuljetuspäällikön mukaan muun muassa kuljettajan työergonomiaa. Myös neliveto oli vaatimuslistalla vaihtelevien sääolosuhteiden takia.

Valtioneuvoston kanslialla on kaikkiaan 32 kuljettajaa, joista osalla on aiempaa taustaa turvallisuusalalta. Turvallisuusalan tai poliisin koulutus katsotaan eduksi. Kuljettajilta vaaditaan C-kortti. LM