Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fysioterapeutti antaa neuvot nopeasti

Hämeenlinna

Fysioterapeuttien suoravastaanotto on yhä yleisempää julkisessa terveydenhuollossa ympäri Suomea. Tuki- ja liikuntaelinvaivasta kärsivä potilas ohjataan entistä useammin suoraan fysioterapeutille, eikä tämän tarvitse jäädä jonottamaan pääsyä lääkärin vastaanotolle.

Fysioterapeuttien suoravastaanottoa on terveyskeskuksissa, ja Kanta-Hämeessä suoravastaanotto on ollut käytössä jo vuosia esimerkiksi Hämeenlinnassa.

Kanta-Hämeessä koulutettiin fysioterapeutteja suoravastaanottotoimintaan alueellisesti vuosina 2006–2008, jossa olivat mukana Hämeenlinnan lisäksi Janakkala ja Riihimäki. Nyt suoravastaanottotoimintaa on koko maakunnassa.

Hämeenlinnassa suoravastaanottoon ollaan oltu tyytyväisiä. Esimerkiksi Viipurintien terveysasemalla käytäntö on toiminut hienosti, kertoo fysioterapeutti Eija Salminen.

Hänen mukaansa Viipurintien terveysaseman fysioterapeuteilla on mahdollisuus konsultoida lääkäriä aina tarvittaessa, myös heti vastaanoton yhteydessä.

Myös lääkäreillä on hyviä kokemuksia. Avosairaanhoidon apulaisylilääkärin Tiina Viitaniemen mukaan fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminta on tuntunut järkevältä sekä lääkärin työnkuvaa että etenkin potilaita ajatellen.

– Potilaat saavat asiantuntevan tutkimuksen ja neuvonnan nopeasti, eikä vasta ensin lääkärille ja sitten fysioterapeutille jonotettuaan. Epäilyn herätessä kivun taustalla mahdollisesti olevasta epätavallisesta syystä fysioterapeutit ovat kysyneet lääkärin arviota sopivan herkästi, Viitaniemi kertoo.

Suoravastaanottokoulutus on tuonut fysioterapeuteille oikeuden myöntää sairaslomia, mitä tehdään Hämeenlinnassa akuuttiselkävastaanotolla.

Tämä lisää fysioterapeutti Eija Salmisen mukaan fysioterapeutin työn vastuuta.

Fysioterapeutti Noora Rokkanen Jukolan terveysasemalta kertoo, että suoravastaanottotoiminta vaatii fysioterapeutilta laaja-alaista osaamista ja kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä.

– Monesti asiakas välttyy niin sanotuilta ylimääräisiltä käynneiltä ja saa pikaista apua akuuteissa tilanteissa.

Fysioterapeutin ohjaus- ja neuvontakäynneille on aiemmin päässyt Hämeenlinnassa suoraan ajanvarauksella. Nyt asiakas ottaa yhteyttä omalle terveysasemalleen, jolloin sairaanhoitaja ohjaa asiakkaan joko lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

Esimerkiksi Viipurintien terveysasemalla hoitajilla on tarkistuslista, jonka perusteella he arvioivat sen, kenen vastaanotolle asiakkaan kannattaa mennä. Usein fysioterapian suoravastaanotolla käynyt asiakas ei tarvitse lääkärin vastaanottoaikaa, koska lääkäriä vaativat asiat ovat selvinneet konsultoimalla.

Eija Salminen kannustaa potilaita käyttämään hyväkseen myös sähköisiä palveluita, joiden kautta neuvontaa saa vaivattomasti.

– Fysioterapian tarve on ollut aina suurta, ja kiireettömässä asiassa vastaanottoaikaa voi joutua odottamaan.