Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aulangon Graniittilinna remontoidaan ensi kesäksi

Aulangon Graniittilinna kunnostetaan. Metsähallitus, Linnan kehitys, Hämeen liitto ja Hämeenlinnan kaupunki ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että linna pitäisi kunnostaa kesäksi 2017.

Graniittilinna on metsähallituksen mailla. Korjausten kustannusarviota ei ole, eikä töitä ole suunniteltu. Alustavan arvion mukaan rahaa tarvitaan noin 50 000-100 000 euroa.

– Tarkat suunnitelmat tehdään syksyllä, kun Miniteatterin kausi loppuu. Aulangolla on jo tartuttu toimeen ja esimerkiksi alueen viitoitusta on parannettu, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo. Vankityövoima voisi Juha Isosuon mielestä olla ratkaisu linnan remontin kustannusten kattamiseksi. Vankityövoimasta on Aulangolla hyviä kokemuksia jo entuudestaan.

– On ihan selvää, että remontti on tarpeen. Ainakin linnakkeelle pitää saada nyt kokonaan uusi sisäänkäynti, sillä nykyinen on hankala, Isosuo pohtii.

Hämeenlinnan Miniteatterin kesä alkoi Aulangolla viime viikonvaihteessa. Lastennäytelmä Onnelia ja Annelia esitetään elokuun 7. päivään asti. Graniittilinnaan on toivottu Miniteatterin toiminnanjohtaja Marja Myllyniemen mukaan remonttia jo vuosikymmeniä. Teatterikerhona toimintansa aloittanut Miniteatteri täyttää ensi vuonna 60 vuotta ja remontti olisi hieno asia.

30 vuotta graniittilinnassa teatteria pyörittänyt Myllyniemi sanoo olevansa niin henkisesti kuin fyysisestikin väsynyt tilanteeseen. Keväällä eläkkeelle jäävä teatterin tekijä ei suhtaudu järin luottavaisesti remonttilupauksiin.

– Olemme itse tehneet Aulangolla remonttia voimiemme mukaan, mutta paljon olisi vielä tehtävää. On ihan hirveää katsoa, kun vanhukset kiipeävät esitykseen tai ihmiset pomppivat tielle, kun suojatielle ei pääse, Myllyniemi painottaa. Ilman graniittilinnaa Miniteatteri ei toimisi, sillä kesäisin kerätään varat talven toimintaan. Sateisen kesän yleisökato on joka kerta stressi teatterilaisille.

– Olen haaveillut katetusta katsomosta, joka turvaisi yleisömäärän sateellakin, Myllyniemi sanoo.

Kohta 60 vuotta teatterikäytössä ollut graniittilinna tarvitsisi kipeästi katsomo- ja lavarakenteiden lisäksi myös sosiaalitilat. Nyt vesi kannetaan rinteeseen kanistereilla. Graniittilinnan remonttia varten aloitettu keräys jatkuu heinäkuun loppuun. Rahaa on kertynyt pari tuhatta euroa.

– Meillä pitäisi olla rahoitusta varten oma työntekijä, Myllyniemi myöntää.

Toiminnanjohtaja Marja Myllyniemi ei jätä heti Miniteatteria, vaan aikoo olla seuraajansa apuna ensi kesänä myös Aulangolla. Seuraajan nimi jää vielä salaisuudeksi.

Ensi vuosi olisi hyvä ajankohta avata remontoitu linna. Miniteatterin 60-vuotisjuhlien lisäksi vuoden teemana ovat lapset ja nuoret itsenäisessä 100-vuotiaassa Suomessa.

– Remontin on oltava valmis toukokuun 1:een päivään mennessä, kun Miniteatterin kausi alkaa. Kiire tulee, Myllyniemi arvelee.