Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyramidihuijaus ja vapauden kaipuuta - vankien taidetta torille

Torilla huokuu lauantaina vapauden kaipuuta, kahlittuja tunteita, ahdistusta ja ripaus huumoria, kun taiteilija Marja Hautamäki tuo kansan nähtäville vankien tekemää taidetta.

Taidesato on peräisin Hautamäen taidepajoista, joita hän piti viime vuonna Riihimäen ja Hämeenlinnan vankiloissa sekä Huittisten avovankilassa. Tuloksena syntyi Pyramidihuijaus ja muita teoksia.

– Vangit saivat vapaat kädet itsensä toteuttamiseen. Esimerkiksi Huittisten pojat eivät olleet maalanneet koskaan aiemmin. Yksi vanki maalasi muistonsa kotitilastaan millintarkasti jokaista kiveä ja puuta myöten.

Kun työt valmistuivat, Hautamäki sai vangeilta kiittävää palautetta.

– Moni kertoi taiteen tuoneen helpotusta tuomion kärsimiseen. Vangeille oli apua, kun he saivat kanavoida ahdistuksensa ja lyödä tukahdutettuja tunteita tauluihin.

Hautamäki kertoo, kuinka eräs Huittisten vanki kehui maisemaa maalatessaan, ettei ollut aiemmin nähnyt sinisestä taivaasta niin paljon eri sävyjä.

– Toinen taas kertoi taiteilijaelämän olevan rankkaa, uni maistui muutaman tunnin maalaamisen jälkeen. Taide auttoi häntä keskittymään, Hautamäki hymyilee.

Kaikki ihmiset ovat taiteilijoita, tarvitaan vain erilaisia keinoja taiteen vapauttamiseen.

– Oli koskettavaa nähdä, kun vangit pääsivät tekemään taidetta ja toteuttamaan itseään pintaa syvemmältä.

Jos vangit saivat taidepajoista lohtua, antoivat ne myös Hautamäelle paljon.

– He ovat herkkiä ja älykkäitä ihmisiä, jotka ovat tehneet vääriä valintoja elämänsä aikana. Kukaan ei ole kuitenkaan täydellinen, teemme kaikki virheitä joskus, Hautamäki pohtii. Ihmisyyden eheytyminen, vankien taidetta Hämeenlinnan torilla lauantaina 9.7. kello 9 alkaen.