Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahden vuoden vuokrat rästissä

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on velvoittanut Seagullsit oy:n (entinen Hämeenlinnan viihdekeskus) maksamaan vuokrarästinsä yökerho Sirkuksen tiloista. Sirkuksen vuokra on maksamatta joulukuusta 2014 kesäkuuhun 2016 asti.

Kiinteistön omistaa lahtelainen kiinteistösijoitusyhtiö Kinos Property Investment oy holding-yhtiönsä kautta. Sirkus laitettiin kiinni loppuvuodesta 2014. Yökerhoa pitänyt Hämeenlinnan viihdekeskus ehdotti tuolloin kiinteistösijoitusyhtiölle vuokrasopimuksen purkamista. Kiinteistöstä on voimassa vuonna 2007 solmittu määräaikainen vuokrasopimus, eikä kiinteistösijoitusyhtiö nähnyt perusteita sopimuksen purkamiselle. Hämeenlinnan viihdekeskus lopetti kuitenkin vuokranmaksun kiinteistöstä.

Kinos Property Investment oy laittoi maksamattomien vuokrien asian vireille Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen kesäkuussa 2015. Hämeenlinnan viihdekeskus myi Sirkuksen toiminnan Seagullsit oy:lle kuukautta myöhemmin, heinäkuussa 2015.

Samalla ravintolalaivat Tyyne ja Teemu siirtyivät Seagullsit oy:lle. Seagullsit oy:n viimeisin tilinpäätös on vuodelta 2014. Tuolloin yritys kuului hämeenlinnalaiseen Resta-Tele-konserniin.

Resta-Tele-konserniin kuuluu Seagullsit-yhtiön lisäksi useampia Hämeenlinnan viihdekeskuksen entisen omistajan yrityksiä. Myöskään Seagullsit oy ei ole maksanut kiinteistön vuokraa, eikä yökerho ole ollut auki vuoden 2014 jälkeen.

Myös ravintolalaivat Teemu ja Tyyne ovat pysyneet omistajanvaihdoksen jälkeen kiinni. Teemu oli jo uppoamassa Vanajaveteen, kun kaupunki kuljetti sen Karanojan jätteenkäsittelyalueelle. Huonokuntoisesta laivasta valui öljyä veteen. Oikeudenkäynnissä Seagullsit oy vastusti kiinteistösijoitusyhtiön vaatimuksia. Seagullsit oy:n mukaan Sirkuksen kiinteistö ei ole ollut käyttökunnossa helmikuun 2015 jälkeen ja tämän vuoksi yrityksellä ei ole ollut vuokranmaksuvelvollisuutta helmikuusta eteenpäin.

Kiinteistössä on Seagullsit oy:n mukaan tapahtunut vesivahinko, joka on osin korjaamatta. Virhe on Seagullsit- yhtiön käsityksen mukaan vuokranantajan vastuulla. Vuokrasopimuksen mukaan vuokranantaja vastaa kiinteistön rakenteista johtuvista vioista sekä koko kiinteistöä palvelevien johtojen, putkistojen ja kanavien kunnossapidosta. Todisteena vesivahingosta yritys esitti mikrobikasvuston testausselosteen.

Testausselosteen mukaan näytteen mikrobikasvusto viittaa kosteusvaurioon. Näytteenottajaksi mainittiin Hämeenlinnan viihdekeskuksen entinen omistaja.

Kinos Property Investment oy kiisti liikehuoneistossa olevan sellaista vuokranantajan vastuulle kuuluvaa vikaa, jonka vuoksi vastaajalla olisi oikeus pidättäytyä vuokranmaksusta. Käräjäoikeus päätyi kiinteistösijoitusyhtiön kannalle. Käräjäoikeus ei pitänyt mikrobikasvustoon liittyvää todistelua uskottavana.

Käräjäoikeuden mukaan mikrobikasvuston kaltaisten todisteiden tuottamisesta vastaavat tyypillisesti alan asiantuntijat.

Lisäksi käräjäoikeus huomautti, että kiinteistöllä tehtiin marraskuussa 2015 sisäilma- ja vesivahinkotarkastuksia, joissa ei todettu tilan käytön estäviä seikkoja.

Sibeliuksenkatu 2:ssa, entisen pankin tiloissa sijaitsevan kiinteistön kuukausivuokra on 25 387 euroa. Yökerhon vuokra on siis maksamatta 19 kuukaudelta, mikä tekee yhteensä noin 482 000 euroa. Lisäksi jokaiselle viivästyneelle kuukausierälle on maksettava 16 prosentin viivästyskorko. 16 prosentin viivästyskorosta on sovittu vuokrasopimuksessa.

Seagullsit oy joutuu korvaamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, noin 27 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomioon voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen. Seagullsit oy:n sekä Kinos Property Investment oy:n toimitusjohtajat kieltäytyivät kommentoimasta tilannetta Hämeen Sanomille. HÄSA