Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Renkoviikkoja jo 30 vuotta

Renkoviikon peruspalikat ovat tänäkin vuonna markkinat, Jaakon juhla ja kirkkokonsertit. Ohjelmaa on runsaan viikon aikana joka päivä. Esillä oleva kylä on tällä kertaa Kaloinen, jossa vietetään tiistaina 26.7. kyläpäivää.

Yksi muutos aiempaan verrattuna kuitenkin on. Kaloisissa ei sytytetä tänä kesänä tervahautaa.

Renkoviikkoja on järjestetty jo 30 vuoden ajan. Tämänkesäinen tapahtuma avataan lauantaiaamuna 23.7. Jaakonmarkkinoilla, mutta jo ensi viikon torstaina ja perjantaina on juhlaviikon tapahtumia: torstaina järjestetään Jaakon vaellus Vuohiniemen kappelista Rengon kirkkoon, ja perjantaina Rengon kirkossa esiintyy kamarikuoro Utopia pääkaupunkiseudulta.

Kaloisissa on kahtena perjantaina (22. ja 29.7.) iltatori ja kahvila.

Päätapahtumat ovat lauantaina ja sunnuntaina 23.–24.7. Lauantaiset Jaakon markkinat Rengonraitilla juontaa Pekka Lunnikivi, ja myös Hämeen Sanomien tähtitapahtumaa vietetään samalla. Vanhat traktorit esiintyvät paraatissa, ja maahanmuuttajien lauluryhmä esiintyy. Markkinatanssien vuoro on illalla Sotkalinnassa.

Sunnuntaina Sotkalinnassa vietetään Jaakon juhlaa alkaen kello 17, ja juhlanäytelmänä nähdään Antti Leinikan kirjoittama Kotirintama liekeissä – Muurila palaa. Tämä Renko-seuran näyttämön esitys kertoo renkolaisten elämästä sotien ja välirauhan aikaan.

– Olen antanut tekijöille vapaat kädet tehdä muutoksia tekstiini. Monet ovatkin jututtaneet näytelmää varten vanhoja, sota-ajan kokeneita renkolaisia, Antti Leinikka kertoo.

Leinikka (entinen Rengon kunnanjohtaja ja nykyinen kaupunginvaltuutettu ja Renko-seuran puheenjohtaja) vastasi Renko-seuran näytelmän tekstistä myös viime vuonna. Tällä kertaa näytelmän ohjaa Pekka Anttila.

Renko-seuran näytelmä nähdään Sotkalinnassa myös maanantaina 25.7. kello 19.

Kaloisten kyläpäivän ohjelmassa tiistaina on muun muassa pyöräily Valajärven ympäri ja kyläkierros. Perinteinen koko perheen niittytapahtuma järjestetään samana päivänä Rautavuorella kirkonkylällä.

Luontokukkia sidotaan keskiviikkona 27.7. seurakuntatalossa, jotta kirkko olisi kauneimmillaan illan konsertissa. Suvi-illan säveliä kirkossa esittää Tomi Metsäketo säestäjänään Jouni Somero. Konsertti alkaa kello 22.

Torstaina 28.7. kello 17 Sotkalinnassa on lastentapahtuma.

Näyttelyjä on useita. Esimerkiksi Heli Valajan keramiikkamaljakot ja Anneli Partion kukka-asetelmat ovat löytäneet toisensa. Näyttely on Keramiikkastudiossa 23.–29.7.

Kesäkoti Niemelässä on esillä taidepiirin kesänäyttely. Sen avaa kansanedustaja Pekka Haavisto perjantaina 22.7. kello 16.

Nummenkylän kesäkahvila on auki joka päivä. HäSa

Renkoviikko 21.–29. heinäkuuta.