Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimakoulut eivät vedä Hämeenlinnassa

Hämeenlinna

Lasten liikunnan tuki ry:n uimakoulut alkoivat maanantaina Ahvenistolla ja Lammilla. Tänä vuonna uimakouluihin on ilmoittautunut hyvin vähän osallistujia.

Jokaiseen alkeis- ja jatkouimakoulun ryhmään mahtuisi 16 lasta.

Vain Ahveniston uimarannan alkeisryhmässä on lähes täyttä. Ryhmään on ilmoittautunut 15, mutta jatkouimakouluun ei ainuttakaan.

Lammilla alkeisuimareita oli kaksi ja jatkouimareita kolme. Hauholla osallistujia on vasta kaksi ensi viikolla aloittavassa ryhmässä.

Kaikilla uimakoulun kolmella rannalla oli alun perin tarkoitus järjestää sekä alkeis- että jatkouimakouluja, mutta nyt ryhmiä on jouduttu yhdistelemään. Uimakoulu järjestetään, jos yksikin lapsi ilmoitetaan ryhmään.

– Emme ole missään sanoneet, että uimakoulu peruttaisiin, jos osallistujia ei ole tarpeeksi. Kesätyöntekijätkin on jo palkattu, Sari Uusitalo Lasten liikunnan tuki ry:stä kertoo. Syyksi vähäisiin ilmoittautumisiin hän epäilee alkukesän huonoa säätä.

Kurssien ilmoittautumisaika loppui jo viime perjantaina, mutta Uusitalo uskoo ohjaajien suostuvan vetämään lisää kursseja, jos tulijoita on tarpeeksi.

Ryhmiä on ohjaamassa kaksi aikuista ja kaksi kesätyöntekijää. Ohjaaja Otto Ventelä kertoo, että ensimmäisen tunnin tavoitteena on tutustuttaa lapset veteen leikkien kautta.

– Joitakuita vesi voi pelottaa, koska se on tuntematon elementti. Toiset pelkäävät vedessä olevia kaloja, jotkut taas haluaisivat heti olla sukeltelemassa. Jokaisella lapsella on myös yksilöllisesti kehittyneet motoriset taidot.

Toinen kesäohjaaja Vanessa Pönnighaus huomasi Lasten liikunnan tuen nettisivuilla ilmoituksen avoimesta uimaopettajan paikasta. Hän sai kutsun haastatteluun, minkä jälkeen pestin saaminen oli melko selvä peli, koska Vanessa on harrastanut kilpauintia yhdeksän vuotta.

– Omat uimakoulumuistot ovat sellaisia, että minulle haettiin pitkään oikeantasoista ryhmää. Jotkut ryhmät olivat aivan liian helppoja ja jotkut taas paljon taitavammille suunnattuja, Pönnighaus muistelee. Hän kävi uimakoulunsa Hämeenlinnan uimaseurassa, jossa kilpailee yhä tänä päivänä.

Pönnighaus sanoo, että viiden päivän mittaisen uimakoulun tavoite on, että jokainen oppisi jotakin ja vähintään tottuisi veteen.

Helsinkiläiset sisarukset Eero ja Inka Suomalainen ovat viettäneet kesälomaa jo kolmisen viikkoa mummon luona Lammilla. Siksi Sankolan rannan uimakoulu oli heidän kannaltaan luonteva ratkaisu.

He olivat vedessä jo ennen kuin uimatunti ehti alkaakaan.

– Me tulimme uimakouluun niin kuin varmaan voi huomatakin, Eero Suomalainen ilmoitti pontevasti tunnin alussa.

Uimakoulun ensimmäisenä päivänä leikittiin peiliä ja vesijunaa sekä palloteltiin Ormajärven rantavedessä.

Puolen tunnin totuttelun jälkeen oli kuivattelutauko, jolloin päästiin hippasille lentopallokentälle. Otto Ventelä lupasi lapsille, että jos ensimmäinen tunti menee hyvin, niin ensi kerralla voidaan potkia jalkapalloakin.

Hämeenlinnan uimaseura aloittaa elokuussa uimaopetuksen viidessä uimahallissa. Kursseilla edetään portaittain, mutta lapsi voi osallistua kurssille myös itse opittujen taitojen varassa.

Alkeiskursseja joudutaan järjestämään syksyllä poikkeuksellisesti, koska Hämeenlinnan uimahalli on peruskorjauksessa.

Muiden hallien altaat ovat syvempiä kuin Hämeenlinnan uimahallin lasten altaan matala pääty oli.

Siksi seuran alkeiskurssit pidetään Vuotilakeskuksessa ja Tervakosken uimahallissa siten, että vanhempi lapsi on alkeisuimarin kanssa, ja ryhmäläisillä on kellukepakko.