Hämeenlinnan lastensuojelua uhkaa sakko, jos ilmoitusten käsittelyssä ei pysytä määräaikojen sisäpuolella.
Lain mukaan lastensuojeluilmoitus kiireellisyys pitää arvioida heti, mutta viimeistään seitsemän arkipäivän sisällä sen tekemisestä. Palvelutarpeen arvioinnin määräaika on kolme kuukautta.
Lastensuojelun palvelupäällikkö Marja Hänninen kertoo, että ongelmia on tarvearvioinnissa.
– Kiireellisyys ja tarvearvioinnin tarpeellisuus selvitetään määräajassa. Kun päästään arviointiin, ylittyy kolmen kuukauden raja liian usein.
Viime loka- ja maaliskuun välisenä aikana tarvearviointeja tehtiin 551 kappaletta, joista noin 62 prosenttia käsiteltiin kolmen kuukauden sisällä.
Arviointia tekevät työntekijät ovat Hännisen mukaan vaihtuneet parina viime vuonna usein. Osin tästä syystä käsittelyajatkin ovat venyneet.
Joskus selvitykseen riittää yksi tapaaminen koko perheen kanssa. Välillä tarvitaan myös kotikäyntejä ja lapsia kuullaan erikseen.
Tänä kesänä ruuhkia on pyritty purkamaan lisäämällä käsittelijöiden määrää neljästä kuuteen työntekijään. Myös asiakastietojärjestelmää on muutettu sujuvammaksi.
Syyskuussa aloittavat vielä kaksi uutta perheneuvolan ja neljä varhaisen tuen työntekijää.
– Näin yhtä reittiä voi löytää erilaisten palveluiden luokse, Hänninen sanoo.
Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa. Kaikilla virkansa puolesta lasten kanssa työskentelevillä on velvollisuus ilmoituksen tekemiseen.
– Usein ilmoituksen tekee naapuri. Kynnys on matala, ja jokainen ilmoitus tutkitaan, kertoo sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Ilpo Karonen.
Aluehallintovirastot valvovat lastensuojelulain mukaisten määräaikojen noudattamista. Valvontakierroksia on tehty kolme. Selvitys tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyn perusteella.
Selvityksessä otetaan huomioon muun muassa määräaikojen ylitysten määrä ja aikaisemmat valvontapäätökset.
Valvontapäätöksillä on eriasteisia seuraamuksia, joista huomautus on toiseksi vakavin. Huomautusta edeltävät usein aikaisemmat valvontapäätökset.
– Jos määräaikoja ei noudateta entistä tarkemmin tai muut laiminlyönnit jatkuvat, voivat seuraamuksetkin koventua, Karonen sanoo.
Lievempiä ovat esimerkiksi huomion kiinnitykset, joita voidaan antaa muutamien laiminlyöntien takia. Tällaisen saivat muun muassa Hattula ja Loppi.
Vakavin seuraamus on määräys, jonka myötä laiminlyönnit tai ongelmat on korjattava välittömästi. Määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla.
Perusteluissa määräaikojen ylitykselle kunnat mainitsivat henkilöstön vaihtuvuuden lisäksi rekrytoinnin vaikeudet ja ongelmat asiakkaiden tavoitettavuudessa.