Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutuuko Anttila sittenkin luovuttamaan maksetut tuotteet? Tämä kohta löytyy laista

Monet Anttilan verkkokaupasta tilanneet asiakkaat ovat kummastelleet, miksi konkurssiin asetettu yritys on kieltäytynyt luovuttamasta jo maksettuja tuotteita.

Facebookiin perustetussa Anttilan konkurssin uhrit -sivulla on kerrottu, että maksetuista tuotteista on lähetetty noutoilmoitus. Siitä huolimatta Anttila ei ole suostunut luovuttamaan maksettuja ja asiakkaalle eroteltuja tuotteita.

Konkurssilaista löytyy kohta, jonka voidaan mahdollisesti tulkita tarkoittavan sitä, että konkurssipesän pitäisi sittenkin luovuttaa jo maksetut ja lajitellut tuotteet asiakkaille.

Kyse on konkurssilain viidennen luvun kuudennesta pykälästä, jossa käsitellään sivullisen omaisuutta. Pykälä on kirjoitettu näin:

”Velallisen hallinnassa oleva sivullisen omaisuus, joka voidaan erottaa velallisen omaisuudesta, ei kuulu konkurssipesään. Sivullisen omaisuus on luovutettava omistajalle tai tämän määräämälle sellaisin ehdoin, joiden täyttämistä konkurssipesällä on oikeus vaatia.”

Konkurssiasiamies Helena Kontkanen, voidaanko Anttilasta ostetut ja lajitellut tuotteet tulkita sivullisen omaisuudeksi?

– Tässä on kyse omistusoikeudellisesta asiasta: Onko tuotteen omistusoikeus siirtynyt myyjältä kuluttajalle.

Jos omistusoikeus on siirtynyt kuluttajalle, onko tilattu tuote tällaisessa tapauksessa sivullisen eli ostajan omaisuutta?

– Silloin se on. Jos omistusoikeus on siirtynyt, tuote on siirtynyt Anttilalta ostajalle, eikä kuulu konkurssipesään.

Kontkanen ei kuitenkaan uskalla ottaa tarkkaan kantaa siihen, milloin ostetut tuotteet voidaan tulkita asiakkaan omaisuudeksi.

– Tähän on vaikea antaa suoraa vastausta. Tietysti, jos paketti on maksettu ja luovutettu, on omistusoikeus siirtynyt. Samoin, jos Anttila on postittanut tuotteen, ja se on jo lähtenyt Postin matkaan, tuote on jo luovutettu matkalle ja voidaan ajatella, että se on aika varmasti jo lähtenyt konkurssipesästä.

Mutta entä jos tuote on kaupassa tai muussa noutopisteessä maksettuna ja lajiteltuna? Onko se silloin asiakkaan omaisuutta?

– En lähtisi ottamaan siihen omaa tulkintaa, että onko omistusoikeus siirtynyt. Tässä tarvitaan viime kädessä korkein oikeus sanomaan, että kenellä on omistusoikeus.

– Konkurssitilanteissa aina lähdetään siitä, että pesänhoitaja ensin arvioi tilanteen. Hän ei saa luovuttaa konkurssipesän omaisuutta ulos ennen kuin on täysin varmaa, kuuluuko tuote konkurssipesälle.

Miten kuluttajan pitäisi toimia tällaisessa tilanteessa?

– Tässä ei auta kuluttajan muuta kuin kärsivällisesti odottaa ja seurata tilanteen kehittymistä.

Taloussanomat jututti aiemmin päivällä Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiestä Serina Kavoniusta, jonka mukaan laki on tulkinnanvarainen sen suhteen, kuuluuko tuote tällaisessa tapauksessa yritykselle vai kuluttajalle.

– Asiasta ei ole viime vuosilta ennakkotapauksia. Lain mukaan pesänhoitaja ohjeistaa, milloin tuotteet on eroteltu pesän omaisuudesta, Kavonius sanoi lehdelle.

Lakimies myös sanoi, että kuluttajat voivat vain valvoa saataviaan konkurssipesän selvittelyn yhteydessä.

– Tässä vaiheessa kannattaa odottaa lisätietoja, eikä pesänhoitajaan kannata vielä olla yhteydessä, Kavonius ohjeisti.

Luottokortilla maksetuista ostoksista voi hakea saataviaan suoraan luottoyhtiöltä.

Lännen Media ei tavoittanut Anttilan pesänhoitajaa, asianajaja Mikko Tiilikkaa keskiviikkona kommentoimaan asiaa. LM-HäSa